In de EU ligt het geld voor het oprapen, maar dat lijkt Nederland over het hoofd te zien
- Nieuws
- In de EU ligt het geld voor het oprapen, maar dat lijkt Nederland over het hoofd te zien
Ondanks dat 2023 zeer waarschijnlijk het warmste jaar ooit is, is klimaat in aanloop naar de verkiezingen niet een van de belangrijkste onderwerpen. Pieter Pauw, expert op het gebied van klimaatpolitiek en onderzoeker bij de TU Eindhoven, en Louise van Schaik hoofd EU & geopolitiek bij Clingendael, vertellen in Bureau Buitenland over het belang van de aankomende klimaattop en dat Nederland in Europa kansen laat liggen.
Video niet beschikbaar
Loss & damage
Pieter Pauw van de TU Eindhoven benadrukt dat er over drie weken een cruciale klimaattop in Dubai is. Want de landen die nauwelijks bijdragen aan de opwarming van de aarde maar wel de meeste schade ondervinden willen gecompenseerd worden. "Loss & damage, zo heet dat in het klimaat-jargon", legt Pauw uit. Hierin ligt ook het probleem voor Nederland. Volgens de kenner zal er op de top vooral naar rijke westerse landen worden gekeken, dat zijn historisch gezien immers de grootste vervuilers.
Volgens Pauw heeft Nederland als rijk land een grote historische verantwoordelijkheid voor dit probleem. "Dat hele perspectief, dat juist wij voorop zouden moeten lopen gezien ons aandeel in het probleem en gezien onze huidige rijkdom, dat perspectief mis ik." Pauw zegt dat de meeste politieke partijen het steeds vaker over klimaat hebben, maar dat ze zich nog maar zelden reppen over een eerlijke globale verdeling van de lasten.
Verkeken kansen
Louise van Schaik, Hoofd EU & geopolitiek bij Clingendael, vindt het jammer dat we het thema klimaat en EU weinig terugzien in de huidige campagnes. En dat terwijl het vorige kabinet naar haar idee al vrij vooruitstrevend was. Toch laat Nederland kansen liggen in Europa. Van Schaik vertelt dat het Europese budget dat beschikbaar is voor versterking van de eigen markt, vergroening van de eigen industrie, voor 25% door Frankrijk wordt toegeëigend. En daarmee spant Frankrijk nog lang niet de kroon, want Duitsland trekt maar liefst 50% van dit budget naar zich toe. "Dan blijft er voor andere EU-landen dus nog maar een kwart over, maar daarover gaat het in de campagne nu helemaal niet". Volgens de Clingendael-expert is er een zeer reële angst dat de industrie de EU gaat verlaten, onder andere door de hoge energieprijzen. "Groene staatssteun is dus broodnodig", aldus Van Schaik.
Special: de verkiezingen, het klimaat en het buitenland - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.