Buitenland
BNNVARA

Kiezersonderdrukking in Amerika: minderheden zijn slachtoffer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kiezersonderdrukking in Amerika: minderheden zijn slachtoffer

Terwijl in Milwaukee de Democraten er, ondanks corona, toch een partij-feestje van proberen te maken, woedt er in Washington een oorlog over het stemmen per post. Wat betekent dat voor de mensen die in november hun stem willen uitbrengen? "Het zorgt voor dilemma's, verwarring en vooral voor heel veel vragen", zegt journalist Laila Frank in De Nieuws BV, vanuit Milwaukee.

Video niet beschikbaar

Volgens Frank draait de 'postoorlog' om de vraag of president Trump het de postdienst expres lastig maakt om zo het stemmen per post vermoeilijken. En, of hij dat doet om er electoraal voordeel uit te halen. "De bezuinigingen leiden tot vertraging bij de postbezorging waardoor stemmen tijdens de verkiezingen niet op tijd afgehandeld kunnen worden."

"Daarnaast heeft Trump meerdere malen gezegd dat stemmen per post fraudegevoelig zou zijn. Dit laatste is ongefundeerd", benadrukt Frank.

Stemmen per post?

Voor de kiezers zorgt dit vooral voor veel verwarring. Stemmen per post? Of toch naar het stemlokaal? "Mensen die willen stemmen staan voor een lastig dilemma. Ze zijn bang dat het stemmen per post niet goed gaat. Maar naar het stemhokje gaan vinden ze ook ingewikkeld in verband met corona", vertelt Frank die meerdere kiezers sprak over hun overwegingen.

Stemmen in de Verenigde Staten is een stuk ingewikkelder dan je stem uitbrengen in Nederland. "In de VS zijn er veel meer drempels", aldus Frank. "Er zitten veel stappen in het systeem, en elke staat heeft weer een ander systeem. Daardoor zijn er veel foutmarges."

Kiezersonderdrukking

Gesprekken over hoe je kunt stemmen in de VS, gaan daarom ook automatisch over wie er mag stemmen, aldus Frank. "Het gaat over toegang en dan kom je al snel op het onderwerp van kiezersonderdrukking."

Met kiezersonderdrukking wordt bedoeld dat het mensen expres moeilijk wordt gemaakt om te stemmen. "Bijvoorbeeld door het plaatsen van minder stembussen of opeens de regels veranderen waaraan een ID-bewijs moet voldoen."

Beladen onderwerp

Minderheden zijn hier, ook historisch gezien, voornamelijk het slachtoffer van, aldus Frank. "Vóór de Voting Rights Act in 1965 ging dat explicieter. Toen werd mensen gevraagd om eerste een test te doen of stembelasting te betalen. Op papier moest iedereen dat doen, in de praktijk alleen de zwarte bevolking. Daarom is dit onderwerp ook zo beladen."

Laila Frank over voter supression

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie