Buitenland
NOS

Scholz neemt 'vlucht naar voren': wil opnieuw bondskanselier worden

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholz neemt 'vlucht naar voren': wil opnieuw bondskanselier worden

Olaf Scholz wil ook na de parlementsverkiezingen van volgend jaar bondskanselier worden. Tijdens de jaarlijkse zomerpersconferentie bevestigde hij dat hij een nieuwe termijn wel ziet zitten. Duitslandkenner Willem Melching vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat hij z'n eigen partij hier geen plezier mee doet. Het komt op mij over als een soort vlucht naar voren", aldus Melching. "Als je eigen achterban je maar voor 30 procent ziet zitten en de gehele bevolking ook maar voor 30 procent, dan moet je misschien eens van lijsttrekker wisselen."

De volgende Bondsdagverkiezingen worden gehouden op 28 september volgend jaar, zo werd vandaag bekendgemaakt. Scholz zei vastberaden te zijn om als kandidaat-kanselier de campagne in te gaan, en die te winnen.

Tegenstanders

"De SPD heeft een lange traditie van interne ruzies en interne democratie", zegt Melching. "Je grootste vijand zijn niet je politieke tegenstanders, maar je politieke vrienden. In de linkervleugel vinden Scholz te rechts én er is een hele sterke concurrent, de minister van Defensie, Boris Pistorius, die de populairste politicus van Duitsland is. Dus ik denk echt dat het een vlucht naar voren is."

Bij de vorige verkiezingen werd de sociaaldemocratische SPD van Scholz de grootste partij met ruim 25 procent van de stemmen. Zoals gebruikelijk is voor de leider van de grootste partij, werd Scholz vervolgens de nieuwe bondskanselier. Hij volgde toen Angela Merkel (CDU) op, die op dat moment zestien jaar de leider van de regering was geweest.

14 procent

Maar bij de Europese verkiezingen vorige maand haalde de SPD nog maar een kleine 14 procent van de Duitse stemmen, wat Scholz flink wat kritiek opleverde. Toch liet hij in de week daarna ook al vallen een volgende termijn te willen.

De partij van Scholz zegt pas in de zomer van volgend jaar officieel met een kandidaat voor de post van bondskanselier te zullen komen. Momenteel gaat de CDU aan kop in de peilingen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie