Binnenland
KRO-NCRV

Waarom beheersen Nederlanders de Duitse taal steeds minder goed?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom beheersen Nederlanders de Duitse taal steeds minder goed?

Tijdens het EK voetbal zag Duitsland een enorme toestroom van Oranje-supporters het land binnenkomen. Niet alleen in de stadions, maar ook op straat kleurde het rood, wit, blauw. Maar wanneer Duitse verslaggevers Nederlandse fans interviewde, gebeurde dit over en weer in het Engels. Wat is er gebeurd met de kennis van de Duitse taal onder Nederlanders? Wouter Zwart, voormalig correspondent Duitsland bij de NOS, geeft tekst en uitleg bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Zwart vindt Duits een "prachtige" taal en is verbaasd over het "gebrek aan enthousiasme" dat er momenteel lijkt te zijn om zowel Duits als Frans te leren. En dat terwijl dat "10, 20, 30" jaar geleden nog wel het geval was. Het waren niet alleen de supporters die geen woordje over de grens spraken, ook de commentatoren konden de namen van Duitse spelers niet goed uitspreken, viel Zwart op.

Taal machtig zijn

Als correspondent bij de NOS is dat zeker niet de bedoeling. "Als je een land en een bevolking echt tot in de haarvaten wil begrijpen, tot in de ziel wil begrijpen, dan zul je die taal ook machtig moeten zijn. Dat dat kan gewoon niet anders", aldus Zwart.

Toch heeft Zwart begrip voor de niet-vloeiend-Duits-sprekende verslaggevers van het EK. Inmiddels spreken de Duitsers namelijk ook een aardig woordje Engels en dus kom je er wel uit. "Het is beter dat het verhaal begrijpelijk is dan dat het met hakkelend Duits gebeurt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie