Buitenland
NOS

Venetië staat blank, dijk kan hoogwater (nog) niet voorkomen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Venetië staat blank, dijk kan hoogwater (nog) niet voorkomen

Drijvende stoelen en tafels, een ondergelopen San Marcobasiliek en winkels die blank staan: er is hoogwater in Venetië. Hoewel er bijna iedere herfst of winter acqua alta is, waren de inwoners dit keer verrast door de uitzonderlijk grote hoeveelheid water in de stad. Een waterkering had alles kunnen voorkomen, vertelt correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Luigi Brugnaro, de burgemeester van Venetië, is het extreme hoogwater te wijten aan klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Daarbij komt ook nog eens dat de stad de afgelopen jaren meer dan tien centimeter is gedaald. Brugnaro heeft de noodtoestand uitgeroepen in Venetië. Scholen zijn bijvoorbeeld dicht, en dat zal morgen ook nog zo blijven.

Pier Vellinga, emeritus-hoogleraar klimaatverandering, over de waterkering

Al tientallen jaren wordt er gediscussieerd over maatregelen die schade bij hoogwater kunnen tegengaan. Sinds de jaren 90 is er een plan voor een waterkering, ook wel bekend als het MOSE-project. Die mobiele dijk moet de lagune van Venetië kunnen afsluiten van de Adriatische Zee.

Corruptieschandaal

Maar de dijk is nog steeds niet af. Het project heeft een tijdje stilgelegen door een groot corruptieschandaal, waarbij ook de burgemeester van Venetië moest aftreden.

Het hoogwater heeft dit jaar al aan twee mensen het leven gekost. Een 78-jarige man werd geëlektrocuteerd toen hij de elektrische waterpompen in zijn ondergelopen huis wilde aanzetten. Hoe het andere slachtoffer is omgekomen, is onbekend.

Correspondent Mustafa Marghadi over het overstroomde Venetië

Ster advertentie
Ster advertentie