De nasleep van de moord op Giulia Cecchettin in Italië
- Nieuws
- De nasleep van de moord op Giulia Cecchettin in Italië
Dinsdag wordt de uitspraak verwacht in de moord op Italiaanse Giulia Cecchettin. Op 11 november 2023 werd de 22-jarige studente op gruwelijke wijze vermoord door haar ex-vriend. De zaak zette Italië op zijn kop en bracht een breed maatschappelijk debat op gang over femicide. Italië-correspondent Heleen D'Haens vertelt wat er sindsdien is veranderd.
Video niet beschikbaar
"Heel gruwelijk", zo beschrijft correspondent Heleen D'Haens de moord. Giulia was een studente biomedisch ingenieur, net als haar ex-vriend Filippo. Ze had in de zomer van 2023 de relatie met hem beëindigd, maar de twee onderhielden nog wel contact. "Een week voor haar afstuderen gingen ze samen naar een winkelcentrum om een jurk voor haar afstuderen te kopen. Ze kwam nooit meer thuis", vertelt D'Haens.
Giulia’s lichaam werd teruggevonden in een gracht in de buurt van Venetië, met meer dan 70 messteken. Filippo Turetta, die de moord direct bekende, werd enkele dagen later in Duitsland aangetroffen in zijn auto. Zijn verdediging stelt dat de moord geen voorbedachte rade was, maar een impulsieve daad. "Wat in ieder geval duidelijk is, is dat hij het niet kon verkroppen dat Giulia niet meer samen wilde zijn en dat zij zou afstuderen, terwijl hij er nog een jaar over zou doen."
Strijdbaar
Elke drie dagen wordt er een vrouw vermoord in Italië, maar de zaak van Giulia springt er volgens D'Haens uit vanwege het profiel van het slachtoffer en de dader. "Het was een hoogopgeleid stel, we zouden ze 'keurige mensen' noemen", aldus D'Haens. Ook is Giulia’s familie er volgens D'Haens goed in geslaagd het thema levend te houden in het publieke debat. "Haar zus gaf de dag nadat het lichaam gevonden werd al een interview waarin ze zeer strijdvaardig was. Haar vader heeft diezelfde strijdvaardigheid. Ze hebben nu ook samen een stichting opgericht waarin ze dit probleem aan de kaak stellen en geld ophalen voor educatie rond dit thema."
Mobilisatie
De woede in nasleep van de moord uitte zich in massale mobilisatie. "Honderdduizend mensen gingen in verschillende steden op de been", vertelt D'Haens. "Ook vorige week protesteerden er 150.000 vrouwen in Rome." Toch blijft de vraag: heeft het protest iets concreets opgebracht?
"Er werd een educatieprogramma aangekondigd door de onderwijsminister en er zou 15 miljoen euro uitgetrokken worden voor seksuele en emotionele opvoeding op scholen. Maar een jaar later bleek dat er nog niets is veranderd. Dat is een bittere pil voor veel mensen", zegt D'Haens.
Uitspraak
Dinsdag wordt de uitspraak verwacht, waarbij een levenslange gevangenisstraf vrijwel zeker lijkt. Het Openbaar Ministerie eist levenslang door de verzwarende omstandigheid dat de daad met voorbedachte rade is geweest. Turetta's verdediging gaat daar tegen in. "Maar door het mediacircus dat hier rond geheerst heeft en het grote maatschappelijke belang dat er aan de zaak wordt gehecht, is het zeer waarschijnlijk dat de rechter morgen een levenslange straf oplegt."