Buitenland
KRO-NCRV

'Strengere grenscontrole kost meer geld én leidt tot meer criminaliteit en leed'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Strengere grenscontrole kost meer geld én leidt tot meer criminaliteit en leed'

Het CDA wil dat de Europese buitengrenzen beter worden bewaakt om illegale migratie tegen te gaan. Zo zouden er onder andere fysieke grenzen moeten worden opgericht en moet de Europese grensbewakingsdienst Frontex fors worden uitgebreid. Volgens migratiedeskundige Saskia Bonjour zal dit niet werken als ontmoediging. "Het kost meer geld én het leidt tot meer criminaliteit en leed", zegt ze in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Een muur om Europa

Politicologe Saskia Bonjour wijst erop dat dit voorstel van het CDA niet nieuw is. "Op Europees niveau wordt er al sinds de jaren '90 heel veel geld en energie in gestoken. Het is ook al een tijdje het enige waar de lidstaten het eens over kunnen worden."

Daarnaast wijst Bonjour op wat dit echt betekent in de praktijk. "Ze noemen fysieke barrières, dat is een muur. Het gaat echt om het bouwen van muren om Europa. Ik dacht dat we dat sinds de Berlijnse muur geen goed idee meer vonden."

Meer criminaliteit en leed

De migratiedeskundige zegt dat uit onderzoek blijkt dat strengere controles en fysieke barrières leiden tot meer criminaliteit. "Smokkelaars worden duurder en ze gaan gevaarlijkere routes proberen. Het werkt eigenlijk nooit effectief als ontmoediging. Het kost heel veel geld, en leidt tot meer criminaliteit en leed." Volgens Bonjour is een brede blik nodig. "Niet alleen grensbewaking maar ook kijk ook naar de regulering van de arbeidsmarkt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Frontex

Het CDA stelt voor om Frontex uit te breiden naar zeker 10.000 man. Gaat dat helpen? Thijs Kettenis, NOS-correspondent in Griekenland, vraagt zich af hoe dat in de praktijk zou gaan werken. "Wat mogen die grenswachten doen? Die mogen aan de grens staan en mensen tegenhouden. Maar niets houdt die migranten tegen om het vervolgens 5 kilometer verderop nog een keer te proberen."

Bovendien wijst Kettenis erop dat, wanneer migranten eenmaal binnen zijn, Frontex hen niet mag terugsturen. "Dat is volgens het recht verboden. In de praktijk is het nog heel lastig om aan zoiets uitvoering te geven."

Hekken in Griekenland

De Griekenland-correspondent vertelt dat er in Griekenland al een hek van ongeveer 40 kilometer op de grens met Turkije staat. "Dat wordt uitgebreid met nog eens 140 kilometer. Het is lastig om daar overheen te komen, dus je ziet dat mensen het op andere, gevaarlijke, plekken alsnog proberen. Met als gevolg dat er meer ongelukken gebeuren."

Kettenis vertelt dat een andere route in populariteit toeneemt. "Vanuit Turkije direct naar Italië, dus helemaal om Griekenland heen. Dat gaat me hele grote, vaak gammele boten, het gaat vaak mis. Vluchtelingen proberen andere manieren te vinden om alsnog die overtocht te maken."

'Een stukje geopolitiek'

René Peters, Tweede Kamerlid voor het CDA, schreef mee aan het opinieartikel in de Volkskrant waarin zij pleiten voor intensieve grenscontroles. "We hebben niet de luxe om te zeggen 'er is geen probleem' of 'we kunnen niks'", zegt hij. "Er moet grip komen op migratie."

"We moeten niet vergeten, het is ook een stuk geopolitiek", vervolgt Peters. "In Oekraïne worden steden gebombardeerd in de hoop hier vluchtelingen naartoe te brengen. Wit-Rusland duwt ze over de grens, het is gewoon een echte stukje geopolitiek. Dus we zullen iets moeten."

"Een onderdeel is het beter bewaken van de grenzen", zegt het CDA-Kamerlid. "Dat hoeft niet overal met een hek, dat kan met mobiele teams. Wat je weet van tevoren, per satelliet en per camera, waar de mensen vandaan komen en dan kan je ze op die manier proberen tegen te houden. Het is een combinatie van alle dingen die we moeten doen. We moeten zorgen dat ze daar in andere landen helemaal niet weg willen. En twee, we moeten zorgen voor opvang in de regio."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie