Buitenland
NOS

Harris kiest dinsdag vicepresident: 'Deze keer een belangrijke strategische keuze'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Harris kiest dinsdag vicepresident: 'Deze keer een belangrijke strategische keuze'

Er zijn nog drie kandidaten over die kans maken om de vicepresident van Kamala Harris te worden, volgens Amerikaanse media. Zondag spreekt ze de drie kandidaten. "Normaal is de vicepresident niet zo belangrijk, maar dit jaar is het een belangrijke strategische keuze", zegt Amerika-kenner Laila Frank bij RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

De overgebleven drie kandidaten zijn, volgens Amerikaanse media, Josh Shapiro, Mark Kelly en Tim Walz. Harris spreekt zondag met hen, dinsdag wordt de keuze bekendgemaakt, omdat Harris vanaf dan op campagnetour gaat met haar nieuwe vicepresident.

Normaal is de vicepresident niet zo belangrijk, zegt Frank, maar dit jaar is het anders. Biden is uit de race gestapt en daardoor is het speelveld veranderd, zegt ze: "Biden deed het goed bij ouderen en bij meer gematigde Democraten en hij deed het heel slecht bij jongeren. Trump snoepte daarnaast ook wat weg bij de zwarte gemeenschap. Met Harris komt er energie vrij bij de zwarte gemeenschap en bij jongeren. Daar heeft zij meer steun, maar ze verliest misschien wat bij de arbeiders in die staten. Dus daar kan ze rekening mee houden in de keuze voor een running mate."

Kiezers over de streep trekken

Daarnaast kan de keuze belangrijk zijn in bepaalde swingstates, vertelt Frank. "Het kan in sommige staten wel helpen om een populaire politicus uit een swingstate te nemen die de kiezers daar over de streep kan trekken."

Tegelijk is Harris formeel nog niet eens de presidentskandidaat van de Democraten, vertelt Amerikanist Markha Valenta, van de Universiteit Utrecht. "De Democratische conventie komt er nog aan, daar leggen ze formeel vast wie de kandidaat is." Duidelijk is wel dat Harris veel steun heeft, vertelt Frank: "Dat zie je bijvoorbeeld aan het aantal donaties, er is een recordbedrag opgehaald in korte tijd."

'Trump is bang'

Het wordt daarbij afwachten hoe Trump reageert op Harris. Er stond al een debat gepland met Biden, maar Trump heeft nu extra voorwaarden gesteld aan een debat met Harris: het moet op een andere datum en bij een andere zender. "Dat betekent dat hij bang voor haar is en dat zij wel degelijk een gevaar is voor de positie van Trump", denkt Frank.

Maar ze benadrukt dat het van Trump ook strategie kan zijn. "Nu eerst 'nee' zeggen tegen een debat en dan later weer 'ja'. Hij is weinig in het nieuws geweest en heeft moeite gehad om de media weer zijn kant op te krijgen de afgelopen twee weken. Dat lukt nu wel weer even."

Ster advertentie
Ster advertentie