Bibliotheek deelt gratis boeken uit om verslaving tegen te gaan
- Nieuws
- Bibliotheek deelt gratis boeken uit om verslaving tegen te gaan
San Francisco worstelt net als andere grote steden aan de Amerikaanse westkust met duizenden verslaafde daklozen. Een ludieke actie, bedacht door een lokale politicus die ooit zelf verslaafd was, moet daar verandering in brengen. Bibliotheken in deze stad geven gratis zelfhulpboeken weg aan mensen die worstelen met verslavingen. Correspondent Mari Meyer vertelt erover in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Niet uitlenen, maar weggeven
De politicus, Matt Dorsey, kwam er toevallig achter dat het meest gestolen boek in bibliotheken in San Francisco het handboek van de AA is, de Anonieme Alcoholisten. Er is dus blijkbaar behoefte aan dit soort boeken, maar ze direct uitlenen zou niet werken. "Daklozen hebben geen bibliotheekkaart, of de drempel om zo’n boek te lenen is te hoog", vertelt de correspondent. "In drie bibliotheken staat dus nu een boekenkast vol met verslavingsliteratuur. Je kan meenemen wat je wil in het Engels of Spaans. Het handboek van AA, maar ook spirituele boeken over verslaving blijken ook heel populair. En in zes maanden tijd zijn er al 600 boeken meegenomen. De proef is dus een succes."
Lage drempel
Bibliotheken vormen sowieso een belangrijke functie in Amerikaanse steden, als een van de weinige openbare plekken waar het ‘s zomers koel is en ‘s winters warm en waar je niet zomaar kan worden weggestuurd. Er zijn computers waar je kan internetten en er zijn toiletten. "Nu zeggen bibliotheken dus: we zijn er niet alleen voor het toilet en de verwarming. Kom een boek halen, drink een kop koffie met je sponsor of een vriend of vriendin. De drempel wordt verder verlaagd en in San Francisco hopen ze dat er positieve gevolgen zijn voor mensen die het moeilijk hebben", aldus Meyer.
Kremlin duimt voor Wilders & Moldavië worstelt met tuberculose - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.