Bereikt de oorlog in Soedan een kantelpunt?
- Nieuws
- Bereikt de oorlog in Soedan een kantelpunt?
Na bijna twee jaar lijkt er een omslagpunt te komen in de bloedige oorlog in Soedan. Het regeringsleger van generaal Burhan is in opmars in Khartoem en lijkt de hoofdstad spoedig in handen te krijgen. Journalist Klaas van Dijken vertelt in Bureau Buitenland waarom dit moment zo belangrijk is.
Video niet beschikbaar
'Mensen juichen en houden hart vast'
Sinds het voorjaar van 2023 woedt een oorlog tussen twee rivaliserende generaals: Hemedti van de RSF en Burhan van het regeringsleger. Nu het regeringsleger terrein wint, kan dit een cruciaal keerpunt in de strijd zijn, vertelt van Dijken. "Khartoem ligt strategisch, en heeft ook een grote symbolische waarde."
Op dit moment woeden er nog hevige gevechten in Khartoem. "Mensen die daar zitten, zeggen: iedere minuut kan de situatie totaal anders zijn. Het is overleven van moment tot moment."
Bovendien is het onzeker of de situatie daadwerkelijk voor iedereen verbetert. "Wanneer het regeringsleger een wijk inneemt, horen we verhalen over niet-Arabische bevolkingsgroepen die worden gevangengenomen, gemarteld of geëxecuteerd. Mensen juichen, maar houden tegelijkertijd ook hun hart vast."
Nieuwe regering
Burhan zegt bovendien dat hij een nieuwe regering wil vormen, in samenwerking met mensen uit het maatschappelijk middenveld. Van Dijken is daar kritisch over. "Ik hoor met name over een versplintering van alle partijen. Gisteren nog heeft een alliantie van democratische groepen zich opnieuw opgesplitst, waarbij een deel een alternatieve regering wil vormen."
Die verdeeldheid bemoeilijkt de kans op een staakt-het-vuren, aldus de journalist. Zelfs als er een nieuwe regering komt, zal die opnieuw militair zijn, heeft generaal Burhan al bevestigd. Het voornaamste doel van die regering zal volgens hem het verdrijven van de RSF uit Soedan zijn.
Humanitaire nood
De oorlog in Soedan heeft een enorme humanitaire crisis veroorzaakt, waarbij meer dan de helft van de Soedanese bevolking afhankelijk is van noodhulp. Daarbovenop is het extreem ingewikkeld om hulpgoederen naar binnen te krijgen, zegt Van Dijken. Nu president Trump een 90-daagse pauze van noodhulp via USaid heeft afgekondigd, zal de situatie voor Soedanezen in nood voorlopig zeker niet beter worden.
Kantelpunt in de oorlog in Soedan & Falende Britse gezondheidszorg - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.