Buitenland
VPRO

Gevaar voor christenen in Modi's nationalistische India

foto: AFP / Arun Sankar
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevaar voor christenen in Modi's nationalistische India

Dat moslims in India te maken krijgen met veel geweld, is de afgelopen jaren vaker onder de aandacht geweest. Maar ook christenen worden steeds vaker aangevallen, vertelt correspondent Lisa Dupuy in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Burgermilities

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al jaren voor toenemende agressie tegen religieuze minderheden in India. Niet alleen moslims, maar ook christenen krijgen daarmee te maken. En in toegenomen mate: volgens belangenbehartiger United Christian Forum zou de trend die nu is ingezet, betekenen dat 2023 het jaar met de meeste geweldsincidenten tegen Indiase christenen ooit wordt, in het overwegend hindoeïstische land.

“Christenen vormen de derde groep in India, maar dat is maar zo’n twee tot drie procent van de bevolking,” vertelt correspondent Lisa Dupuy. “Net als moslims is het een groep die steeds meer in de verdrukking komt. Er is in India een sfeer ontstaan van discriminatie en soms zelfs geweldsaanvallen tegen religieuze minderheden.”

Dat heeft voor een groot deel te maken met de lijn van regeringspartij BJP, die sinds 2014 aan de macht is. “Premier Modi is een hindoe-nationalist, dus dat houdt in dat zijn partij het liefst zou zien dat India een hindoeïstische staat wordt, in plaats van de seculiere staat die het nu is. In die context worden mensen die een andere religie aanhangen als tweederangsburger gezien.”

Zo vonden er afgelopen voorjaar onder andere aanvallen plaats in oost-India, waar veel mensen zich hebben bekeerd tot het christendom. Kerken en christelijke bijeenkomsten werden aangevallen door burgermilities, opgejaagd door lokale leiders. Volgens Human Rights Watch wordt zulk soort geweld tegen religieuze minderheden aangewakkerd door het taalgebruik van de partij van premier Modi.

Anti-bekeerwet

Bij vijandigheid tegen het christendom speelt nog iets mee: “Dat wordt van oudsher in India geassocieerd met missionarissen. Die hebben een agenda om zieltjes te winnen, wat dus zou betekenen: mensen onttrekken van het hindoeïsme.” Daarmee wordt de vijandigheid tegen het christendom ook onderbouwd met een demografisch argument, aldus de correspondent: “Ze zeggen ermee: we worden kleiner gemaakt in ons eigen land.”

Tien deelstaten hebben daarom een ‘anti-bekeerwet’ ingesteld. Deze wet moet officieel gedwongen bekeringen tegengaan, maar kan in de praktijk ook gebruikt worden om aanvallen op minderheden te rechtvaardigheden, zegt Dupuy: “Christelijke organisaties die maatschappelijke diensten leveren, vrezen voor hun bestaan. Dat wordt nu met allerlei wantrouwen omgeven.”

Geweld tegen Christenen in India & Een maand na de ramp in Derna - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie