Buitenland
VPRO

Spanning stijgt voor televisiedebat Biden-Trump: 'Democraten zijn uitermate angstig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanning stijgt voor televisiedebat Biden-Trump: 'Democraten zijn uitermate angstig'

Morgen is het eindelijk zover: het eerste televisiedebat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Biden en Trump. Voor beide mannen staat er veel op het spel. VRT-correspondent en auteur van 'De laatste walvis', Björn Soenens, plaatst de verkiezingen in perspectief in Bureau Buitenland. "De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, maar men blijft zeggen dat de Verenigde Staten het meest fantastische land ter wereld is."

Verkiezingsdebat

Het verkiezingsdebat vindt dit jaar eerder plaats dan normaal, namelijk vier maanden voor de verkiezingen. Volgens Soenens willen beide kandidaten de perceptie van zichzelf en van elkaar tijdig beïnvloeden. "Het gaat ze erom hoe ze overkomen. Zal Biden bijvoorbeeld uit zijn woorden komen?", vraagt de correspondent zich af. "De Democraten zijn uitermate angstig over hoe hun kandidaat het zal doen, vooral of hij kalm zal blijven wanneer Trump het over zijn zoon Hunter heeft. Bij Trump is de vraag of hij zich wel 'aan het script' zal houden."

Anders dan gebruikelijk zal er geen publiek aanwezig zijn en wordt de microfoon van de ene kandidaat uitgezet wanneer de andere spreekt. "De vraag is of dat laatste gaat werken. In 2020 onderbrak Trump voortdurend tijdens het debat", aldus Soenens.

Quote

Door het kiesstelsel neemt de minderheid steeds meer de macht over van de meerderheid

Björn Soenens

De laatste walvis

Soenens schreef het boek 'De laatste walvis: het ongezouten verhaal van Amerika' over de 200 jaar Amerikaanse geschiedenis die voorafgingen aan deze verkiezingen. "De walvis is een machtig dier, maar ook kwetsbaar, net zoals de Verenigde Staten", meent Soenens. "De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, maar men blijft zeggen dat de Verenigde Staten het meest fantastische land ter wereld is. En door het kiesstelsel neemt de minderheid steeds meer de macht over van de meerderheid."

Soenens denkt dat Trump tijdens een eventuele tweede termijn als president 'ongeremder' te werk zal gaan. "Trump is nu beter georganiseerd en heeft de middelen om de Verenigde Staten als een bedrijf te runnen. Als hij nu de macht grijpt, zal alles veel sneller gaan dan in 2016."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie