Buitenland
BNNVARA

Geen homohuwelijk op Curaçao: 'Alleen witte mensen mogen homo zijn'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen homohuwelijk op Curaçao: 'Alleen witte mensen mogen homo zijn'

Het leek er even op dat het homohuwelijk mogelijk zou worden op Curaçao. Maar één van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel krabbelt nu terug, er zou te weinig draagvlak onder de bevolking en in het parlement. Hoe dat zit vertellen John Samson van het Caribisch Netwerk en Claudio Fray in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Twee jaar geleden namen twee parlementsleden het initiatief om het homohuwelijk te legaliseren. Het werd destijds symbolisch tijdens de Curaçao Pride Week aangekondigd. Maar nu trekt één van die parlementsleden zich dus terug. "We zijn een katholiek eiland", geeft Mc William als verklaring.

Claudio Frey verhuisde acht jaar geleden van Curaçao naar Nederland in de hoop op een vrijer leven als homo en is teleurgesteld dat Mc William zich terugtrekt. "Ik had gehoopt dat het dit keer zou lukken. Curaçao is mijn geboorte-eiland en ik hoopte dat het een plek zou worden waar ik naar terug zou kunnen keren."

Het geloof en een economische crisis

Over een half jaar zijn er verkiezingen 'en dat speelt natuurlijk een rol', vertelt John Samson, politiek verslaggever van Caribisch Netwerk (NTR). "Mc William vindt het nu niet opportuun om het wetsvoorstel te behandelen omdat er niet genoeg steun is. Curaçao zit ook in een enorme economische crisis en mensen hebben andere dingen aan hun hoofd."

Het zou ook strategie kunnen zijn, denkt hij. "Het huwelijk is misschien een brug te ver, en politiek gezien moeilijk te verkopen. Maar door nu hoog in te zetten komt een overeenkomst over het geregistreerd partnerschap misschien wel dichterbij." Voor Fray zou dat niet genoeg zijn: "Het is een stap vooruit, maar je blijft dan toch 'minder'."

En precies met dat gevoel groeide Fray op. Rond zijn elfde werd hij zich ervan bewust dat hij homo is. Maar hij voelde ook dat mensen in zijn omgeving dat 'demonisch' en 'vies' vonden. Op zijn achttiende raapte hij al zijn moed bij elkaar en vertelde hij het aan zijn ouders. "Het was een nachtmerrie. Mijn moeder begon te krijsen en binnen tien minuten stond de priester voor de deur", vertelt hij.

Quote

Politici zeggen op de radio dat homo's bezeten zijn door demonen.

John Samson

Volgens Fray is de reactie van zijn ouders typerend. "Het wordt gezien als iets walgelijks. Maar het gekke is; als je 'makamba' bent mag het wel. Die zijn toch losgeslagen. Maar als je van het eiland komt zou je beter moeten weten."

De katholieke kerk speelt ook een belangrijke rol, vult Samson aan. "Tachtig procent is katholiek. Je hoort de kerk niet over tienerzwangerschappen, maar over homoseksualiteit zijn ze heel uitgesproken." En niet alleen de kerk laat zich negatief uit over homoseksualiteit. "Ook politici zeggen op de radio dat homo's bezeten zijn door demonen."

Vrijheid

Voor Fray was zijn vertrek naar Nederland een ticket naar vrijheid. "Eindelijk kon ik ademhalen." Met zijn moeder heeft hij inmiddels weer goed contact. "Zij heeft zich ingelezen en is in therapie geweest. Ik ben ontzettend blij en dankbaar voor het mooie contact met haar." Zijn vader wil daarentegen geen contact.

Fray vindt het spannend maar ook belangrijk om zijn verhaal te vertellen. "In die moeilijke periode zijn er veel momenten geweest waarop ik aan zelfmoord dacht. De druk was zo hoog." Wat hem weerhield waren verhalen van anderen die lieten zien dat het goed komt. "Er zijn homo's in de wereld die gelukkig zijn en een prachtig bestaan hebben. Ik ben nu ook zo'n persoon geworden. Ik ben een succesvolle ondernemer, zelfverzekerd, gelukkig en ik wil iets positiefs doen voor de maatschappij. Met mijn verhaal wil ik aantonen dat dat mogelijk is en hopelijk andere jongens en meisjes inspireren."

homo zijn op Curacao

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie