Binnenland
NOS

LHBTI-asielzoekers steeds vaker in onveilige situaties in noodopvangen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LHBTI-asielzoekers steeds vaker in onveilige situaties in noodopvangen

Steeds vaker belanden LHBTI-asielzoekers in onveilige situaties in noodopvangen. Vorig jaar waren er 640 meldingen, dit jaar al bijna 800. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Sandro Kortekaas, voorzitter van stichting LGBT Asylum Support.

Video niet beschikbaar

Discriminatie, bedreigingen, seksueel misbruik, incidenten met messen - de meldingen van de LHBTI'ers gaan over verscheidende onveilige situaties. "We zien een toename van het aantal noodopvanglocaties. In Nederland zijn er nu zo'n 300 opvanglocaties, waarvan er 195 noodopvanglocaties zijn. Deze locaties zijn onveiliger voor deze groep. De zorg is er niet op maat en het aantal signalen dat bij ons binnenkomt is veel groter", vertelt Kortekaas.

Afgelopen week sliep een LHBTI-asielzoeker zeven nachten onder bruggen en op stations, omdat hij in de noodopvang in een kamer was geplaatst met homofobe mannen. Over dit soort onveilige situaties krijgt de stichting LGBT Asylum Support steeds vaker meldingen.

LHBTI-units in noodopvangen

Voorzitter Kortekaas vertelt dat hij al jaren in gesprek is met het COA. Hij pleit voor een doelgerichte aanpak: "Meld dat iemand kwetsbaar is, zet in het systeem dat iemand LHBTI'er is. Zorg ervoor dat je niet telkens tegen hetzelfde probleem aanloopt en voorkom dat deze mensen niet worden geplaatst bij mensen waarvoor ze gevlucht zijn. Voor homofobie, dat komt zoveel voor." Hij stelt dat dit nu extra belangrijk is, nu de druk zo hoog is op de asielopvang. "Zorg dat deze groep veiliggesteld wordt, zorg dat er LHBT-units komen of anders een AZC voor enkel LHBT'ers", bepleit hij.

"Dit is een probleem dat continu terugkomt, en het COA kan het systeem aanpassen. Maar aan de andere kant zie ik dat het moeilijk is om plekken te vinden voor deze groep, door de druk bij het COA", vertelt Kortekaas.

Veilige zone in asielprocedure

De voorzitter van LGBT Asylum Support wil graag dat er actie wordt ondernomen: "Het zou zo belangrijk moeten zijn voor minister Faber om daar een besluit in te nemen. Er is ooit al een motie aangenomen, dat ging destijds, in 2018, maar om een aantal situaties. We zitten nu al op bijna 800 geregistreerde incidenten, daar moet iets mee gebeuren."

Kortekaas sluit af: "Het liefst hebben we dat deze groep een veilige zone krijgt door de hele asielprocedure."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie