'Natuurlijk is Duitsland belangrijk voor ons, we zijn toch een zeventiende deelstaat'
- Nieuws
- 'Natuurlijk is Duitsland belangrijk voor ons, we zijn toch een zeventiende deelstaat'
Met de verkiezingswinst van de SPD (25,7 procent) wil Olaf Scholz het voortouw nemen in de formatie en voor het bondskanselierschap gaan. Margriet Brandsma zag Scholz zich nadrukkelijk profileren als opvolger van Angela Merkel. “Duitse kiezers houden nu eenmaal van continuïteit”, zegt de oud-correspondent bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Er was veel aandacht voor de Duitse Bondsdagverkiezingen in Nederlandse media en dat is zeer terecht volgens Brandsma. “Toen ik in 2002 als correspondent naar Duitsland ging, was het nog moeilijk een onderwerp in het journaal te krijgen. Terwijl wat er in Duitsland gebeurt, vanzelfsprekend belangrijk is voor ons. We zijn toch een soort zeventiende deelstaat.”
'Duitse politiek is degelijk'
Heel spannend om te volgen is de Duitse politiek alleen niet, geeft ook Brandsma toe. “Er werd wel geklaagd dat het teveel over de poppetjes ging. Maar dat is niet gek want er moet een nieuwe kanselier komen. De laatste weken werd het wel inhoudelijker, in ieder geval inhoudelijker dan we hier in Nederland gewend zijn.”
“Duitse politieke is degelijk”, vertelt Brandsma. Dat komt omdat kiezers van continuïteit houden. Dat de SPD de grootste is, is niet omdat ze allemaal sociaaldemocratisch zijn. Dat is vooral doordat Scholz zich ontzettend geprofileerd heeft op overeenkomsten met Merkel.”
“Kijk mij eens stabiel zijn en geregeerd hebben met de bondskanselier waar jullie zo van hielden”, dat was volgens Brandsma de manier waarop Scholz zich wegzette. De Duitsers zijn gevallen voor die rust en degelijkheid.
Afzwaaien Merkel
Brandsma verwacht dat de SPD het samen met de liberale FDP (11,5 procent) en De Groenen (14,8 procent) gaat doen. “Dat zijn toch de twee andere grote winnaars.” Het centrumrechtse CDU/CSU is de tweede grootste partij met 24,1 procent van de stemmen, het slechtste landelijke resultaat in de geschiedenis van de partij. Maar ook in Duitsland kan formeren wat tijd in beslag gaan nemen. “Het is voor het eerst dat er meer dan twee partijen nodig zijn om te formeren.”
We zouden dan ook nog maanden met Merkel te maken kunnen hebben. “Er wordt zelfs gespeculeerd over dat zij de nieuwsjaarstoespraak nog zal houden.”
Margriet Brandsma over Duitse verkiezingen (Spraakmakers, Mediaforum)
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!