Buitenland
VPRO

Moet de Europese Unie het gesprek met Assad weer aangaan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet de Europese Unie het gesprek met Assad weer aangaan?

Ook al heeft het coronavirus de wereld in zijn greep, de strijd om Syrië gaat gewoon door. Grote afwezige daar is de Europese Unie. Iran, Rusland en Turkije hebben de touwtjes in handen en daarom moet Brussel met een nieuw plan van aanpak komen. "Als we niks doen, gaat dit voor ontzettende instabiliteit zorgen, die we in Europa allemaal op ons bordje krijgen", vertelt Erwin van Veen van het Clingendael instituut in Bureau Buitenland.

Onderhandelen met Assad is een kwestie van tijd

Het beleid van de Europese Unie kenmerkte zich vooral door met sancties druk op de regering in Damascus te zetten en voor opvang te zorgen van vluchtelingen in de regio. Dat beleid is niet langer houdbaar, vindt Van Veen. Volgens hem loopt de spanning hoog op in landen waar nu veel vluchtelingen zitten, zoals Libanon en Jordanië. "Het enige wat we nu doen, is geld er naartoe sturen. En dat is niet veel in verhouding met de huidige problematiek."

Nog steeds Assad

De oorlog in Syrië gaat zijn tiende jaar in, maar president Assad is nog altijd aan de macht. "Hoe je het ook went of keert, hij heeft de 'revolutie' overwonnen", vertelt Van Veen. Volgens de onderzoeker is het regime zich nu aan het heropbouwen. "Dat gaat honderd procent zeker voor meer vluchtelingen, criminaliteit en toenemend terrorisme zorgen."

Langdurige problematiek

Ondanks de langdurige problematiek, merkt Van Veen dat het bij de EU vooralsnog ontbreekt aan bezinning. "Ze moeten zich bezighouden met de vraag wat ze kunnen doen om te voorkomen dat Syrië volledig in elkaar klapt."

Het is volgens Van Veen moeilijk voor te stellen dat de situatie in Syrië nog erger kan, "maar dat is wel echt zo", benadrukt hij. "Syrië loopt het gevaar om landen als Somalië en Irak achterna te gaan. Daar maken warlords de dienst uit en dat zorgt voor gigantische instabiliteit."

Acceptatie?

Vanuit de Europese Unie is lang gehoopt dat er een andere leider dan Assad aan de macht zou komen in Syrië. Maar tevergeefs, zo blijkt. Volgens Van Veen heeft de EU nu eenmaal te accepteren dat Assad overeind is gebleven. "Het regime zal hoe dan ook blijven."

Maar dat het moreel gezien geen feestje wordt, dat is duidelijk. "Ik vind dat de Europese Unie er toch rationeel in moet blijven staan. Je hoeft het niet eens per se met Assad eens te zijn. De EU kan tegelijkertijd zelfs nog aan een arrestatiebevel werken. Maar het is wel verstandig om tenminste wat 'kanalen' richting Syrië te openen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie