Documentairemaker aanwezig bij redding honderden migranten op zee
- Nieuws
- Documentairemaker aanwezig bij redding honderden migranten op zee
Op zee, vlakbij Malta, zijn eergisteren 440 migranten gered bij een reddingsoperatie door Italiaanse hulpverleners van Artsen zonder Grenzen (AzG). Ook aan boord was programmamaker Hans Hermans. Hij was aan het draaien voor een documentaire over asiel voor BNNVARA. Hij vertelt in De Nieuws BV wat hij heeft gezien.
Video niet beschikbaar
Hermans zat al anderhalve week met de Italiaanse AzG op het schip Geo Barents, toen twee dagen geleden een noodoproep binnenkwam. Vanwege een zware storm die van Libië uitweek naar Italië was er een schip in nood. Aan boord: vijfhonderd vluchtelingen. Hermans: "De projectcoördinator besloot ons schip om te keren en de storm in te varen, op zoek naar het schip."
'Ongelofelijk ingewikkelde operatie'
Vanwege het stormachtige weer heeft het tien uur geduurd voor de Geo Barents het noodlijdende schip kon bereiken. Met twee kleine speedboten zijn Hermans en de hulpverleners bij het schip gekomen. Wat volgde was een 'ongelofelijk ingewikkelde operatie', aldus Hermans: "We probeerden iedere keer 20 a 25 mensen in de speedbootjes over te zetten naar de Geo Barents."
De hoge golven en de harde stroming maakte de reddingsoperatie nog ingewikkelder. "Mensen waren in paniek en dreigden vanaf dat overvolle schip in de speedboten te springen." Hermans zegt enorm respect te hebben voor de crew hoe ze de situatie hebben opgelost. "Er was een moment waarop ik dacht: dit gaat niet meer goed komen."
Situatie migranten
De migranten op de boot waren er slecht aan toe. "Sommige van hen zaten hiervoor al meer dan een jaar in Libië vast in detentiecentra of kampen van smokkelaars." Het schip doolde al drie dagen rond op zee en de voedsel- en watervoorraad was opgeraakt. "Ontzettend veel mensen waren zeeziek geworden door de storm. Maar sommigen waren ook totaal apatisch geworden."
Op dit moment zit Hermans met de migranten en de hulpdiensten van AzG nog op de Geo Barents. De eerste honderd mensen zijn overgezet op het schip van de Italiaanse kunstwacht. De overige 340 mensen zijn nu onderweg naar het Italiaanse Birindisi. Daar aangekomen zal de Italiaanse regering inspectie uitvoeren waarna Hermans en de migranten van boord zullen gaan.
Documentaire
De reddingsactie zal volgens Hermans zeker terug te zien zijn in de documentaire die hij met collega Martin Maat maakt voor BNNVARA. "Het gaat vaak over aantallen als je het over asiel hebt, maar wij vinden het belangrijk om te laten zien dat dit om mensen gaat."