Strenger Europees toezicht op reddingsoperaties vluchtelingen: 'Wij redden juist mensenlevens'
- Nieuws
- Strenger Europees toezicht op reddingsoperaties vluchtelingen: 'Wij redden juist mensenlevens'
Tientallen mensen kwamen er afgelopen weekend om het leven voor de kust van Italië. Een vissersboot brak in tweeën met een groot drama tot gevolg. In Europa draait de discussie los over hoe om te gaan met vluchtelingen die per boot de oversteek wagen. Italië wil strenger Europees toezicht op hulporganisaties die vluchtelingen uit de zee redden, vertelt NRC Europa-correspondent Clara van de Wiel in Bureau Buitenland.
Strenger toezicht op reddingsoperaties vluchtelingen
De Italiaanse premier is kritisch op NGO'S. Mensensmokkelaars zouden misbruik maken van hulp op zee, die door NGO'S worden aangeboden. Judith Sargentini, directeur bij Artsen zonder Grenzen, is het daar niet mee eens.
"Onze rol als humanitaire organisatie is het redden van mensenlevens. Wij weten uit ervaring in wat voor situaties mensen zitten, niemand stapt uit vrije wil op zo'n bootje. Ons schip ligt nu aan de ketting wegens administratieve redenen. Sinds begin dit jaar geldt er een nieuw decreet, waardoor we minder kunnen doen. Vorig jaar redden we per keer ongeveer 275 mensen. Dat aantal is nu gedaald naar minder dan honderd mensen per keer."
In Europa groeit juist het idee voor meer hekken en het terugsturen van vluchtelingen, benadrukt Clara van de Wiel. "De aandacht is verschoven naar het tegenhouden en terugduwen van zoveel mogelijk mensen. En dat betekent een betere bewaking op de Middellandse Zee. Onlangs was er een migratietop met een belangrijke rol voor premier Mark Rutte. Daarin zag je dat de taal enorm fel en ferm was."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.