Buitenland
NOSNTR

Uitdagingen bij evacuaties Libanon: 'Vliegveld is nog intact, maar Hezbollah blijft risico'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitdagingen bij evacuaties Libanon: 'Vliegveld is nog intact, maar Hezbollah blijft risico'

Nederland bereidt zich voor op de evacuatie van landgenoten uit Libanon, nu de veiligheidssituatie in het land steeds onzekerder wordt. Terwijl andere landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al zijn begonnen met evacuaties, staat Nederland op het punt te starten. Oud-officier van het Korps Commandotroepen Daan Brink, die ervaring heeft met evacuaties uit risicogebieden, legt uit wat er komt kijken bij zo'n operatie en welke gevaren daarbij spelen.

Video niet beschikbaar

Daan Brink benadrukt dat de situatie nu iets gunstiger is dan tijdens de vorige Libanon-oorlog in 2006, toen het vliegveld in Beiroet gebombardeerd werd. "Het voordeel nu is dat het vliegveld nog intact is. In 2006 was dat anders, toen moesten we mensen in bussen naar Aleppo brengen om ze via Syrië te evacueren", vertelt Brink. "Het Israëlische leger heeft het vliegveld dit keer bewust niet gebombardeerd, vermoed ik. Dat geeft ons een belangrijke voorwaarde om te kunnen evacueren. Zolang je kan vliegen, is er een uitweg."

Toch is er een groot verschil met 2006. "Toen was Syrië weliswaar een dictatuur, maar het was stabiel en toegankelijk. Nu is die route afgesloten, maar voorlopig is het gelukkig ook niet nodig."


Zelf naar het vliegveld komen

Hoewel er vluchten beschikbaar zijn, is het grootste obstakel voor evacuees om het vliegveld veilig te bereiken. "Je kunt mensen alleen evacueren als ze zelf naar het vliegveld kunnen komen", legt Brink uit. "Als je als diplomatieke missie zelf mensen gaat ophalen, loop je het risico onderdeel te worden van de strijd. Je kunt bijvoorbeeld geraakt worden door kogels of gegijzeld worden door Hezbollah-leden. Dat risico moet je vermijden."

Voor etnische Nederlanders in Libanon is de situatie mogelijk gevaarlijker dan voor Libanezen met een Nederlands paspoort. "Zij vallen niet op in de verkeersstroom, terwijl etnische Nederlanders dat wel doen. De kans is groter dat zij bij checkpoints worden aangehouden en daar in de problemen komen of vertraging oplopen."

Hezbollah als onvoorspelbare factor

Naast de logistieke uitdagingen speelt de aanwezigheid van Hezbollah een cruciale rol in de evacuaties. Hoewel het onduidelijk is wat Hezbollah zal doen, blijft hun invloed in de regio een zorg. "Hezbollah heeft veel macht en als er opvallend veel mensen vanuit het zuiden van Beiroet richting het vliegveld gaan, kan dat problemen opleveren. Het risico bestaat altijd dat mensen gegijzeld worden en als menselijk schild worden gebruikt", waarschuwt Brink. "Evacuaties kunnen dan ineens niet alleen gevaarlijk, maar ook zeer politiek worden."


Evacuaties alleen als laatste redmiddel

Brink benadrukt dat evacueren altijd een laatste redmiddel is. "Je evacueert pas als het echt niet anders meer kan", zegt hij. Mensen zijn al bijna een jaar gewaarschuwd om Libanon te verlaten, maar wie nu nog in het land is, behoort vaak tot de groep die lang heeft gewacht. "Het zijn vaak mensen die in eerste instantie niet weg wilden, maar nu toch besluiten te vertrekken. Die situatie maakt het ingewikkeld."

Evacuaties

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie