ESA-projectmanager Schoonejans: 'Voor 2030 moet de eerste Europese astronaut op de maan staan'
- Nieuws
- ESA-projectmanager Schoonejans: 'Voor 2030 moet de eerste Europese astronaut op de maan staan'
Het Europees Ruimteagentschap (ESA) heeft drie plekken onderhandeld in het Artemisprogramma waarmee NASA de komende jaren weer mensen naar de maan wil brengen. Volgens Philippe Schoonejans, projectmanager bij het ESA, zullen de Amerikanen eerder iemand naar de maan sturen dan China. "Ik verwacht dat de volgende persoon op de maan een Amerikaanse vrouw van kleur is", zegt hij in Sven op 1.
Video niet beschikbaar
Momenteel kunnen drie astronauten in het internationale ruimtestation niet terugkeren naar de aarde. De Sojoez-capsule, die gekoppeld is aan het ISS, is kapot. De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos werkt aan een mogelijkheid om de astronauten te evacueren.
Volgens ESA-topman Schoonejans besluiten de Russen de komende twee weken of ze een nieuw Sojoez-ruimteschip lanceren of dat de huidige raket gerepareerd wordt. "Een nieuwe raket sturen kost veel geld, de Russen hebben momenteel minder geld", legt de projectmanager van de ESA uit. Over de impact op de astronauten die vastzitten in het ISS zegt Schoonejans: "De astronauten hebben het naar hun zin, er zijn alleen twee ruimtewandelingen uitgesteld."
Ruimtewedloop
NASA-chef Bill Nelson waarschuwt voor de ruimte-ambities van China. Hij spreekt van een ‘wedloop’ die in de komende twee jaar wordt beslist. Dat de Chinese ruimtevaart zich in hoog tempo ontwikkelt beaamt ESA-topman Schoonejans: "De NASA wil niet dat Amerika de technologische voorsprong in de ruimte verliest."
De Amerikanen zijn bang voor het weglekken van kennis naar China. Schoonejans noemt die angst gerechtvaardigd, maar over de maan-ambities van China is hij niet zo bezorgd. Schoonejans: "Mocht China een deel van de maan claimen, dan wordt dat lastig handhaven."
De maan is als bestemming interessant, omdat daar water en maanstof te vinden is, zo zegt Schoonejans. "Van een mengsel daarvan zou brandstof gemaakt kunnen worden voor een raket", legt hij uit. Maar deze grondstoffen zijn volgens hem vooral nuttig om dáár te gebruiken, en niet om naar de aarde te halen. "Grondstoffen naar de aarde slepen, daar geloof ik minder in."
Sven op 1
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.