Buitenland
NOS

Jarenlange gevangenisstraffen voor Southport-relschoppers: 'VK geeft signaal af'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jarenlange gevangenisstraffen voor Southport-relschoppers: 'VK geeft signaal af'

In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste gevangenisstraffen uitgedeeld aan deelnemers van de gewelddadige rellen van vorige week. Drie mannen zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen, die begonnen na een tragische steekpartij in Southport. Correspondent Fleur Launspach duidt de situatie in RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

Afschrikmiddel

"Ze willen duidelijk een voorbeeld maken en andere mensen afschrikken," zegt Launspach. Een van de veroordeelden kreeg drie jaar cel voor zijn deelname aan de rellen in Southport. Twee anderen kregen respectievelijk twintig en dertig maanden cel. "De premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer had al aangekondigd dat er strenge straffen zouden volgen, en dat doen ze expres zo snel mogelijk," aldus Launspach.

Online opzwepers

Het is niet alleen de fysieke aanwezigheid op straat die wordt aangepakt. "Mensen die online anderen opzwepen, krijgen ook straffen," vertelt Launspach. Voor het eerst is iemand aangeklaagd voor het plaatsen van opruiende teksten op Facebook. "En ook online influencers die vanuit het buitenland de boel opstoken, kunnen eventueel uitgeleverd worden aan het Verenigd Koninkrijk," voegt ze toe. "Ze doelen daarmee waarschijnlijk op Tommy Robinson, een bekend figuur uit het uiterst rechtse English Defence League, die vanuit Cyprus opruiende berichten verspreidt."

Meer veroordelingen op komst

Er zijn al 400 arrestaties verricht, en er worden nog meer celstraffen verwacht. "Sommigen zouden zelfs onder de terrorismewet vervolgd kunnen worden, wat nog hogere straffen kan opleveren," legt Launspach uit. De rechtbanken draaien overuren en de politie wordt massaal ingezet om de situatie onder controle te krijgen.

Blijvende onrust

Hoewel het gisteravond relatief rustig was, blijft de situatie onzeker. "De politie verwacht dat het op veertig tot honderd plekken onrustig kan worden," zegt Launspach. "Maar het regent, en dat zou mensen binnen kunnen houden. Regen blijkt het beste wapen tegen rellen op straat te zijn."

Online worden door de opruiers moskeeën en immigratiecentra als mogelijke doelwitten genoemd, maar ook advocatenkantoren die asielzoekers bijstaan. "Het is schokkend wat er online gebeurt, maar we weten niet of dat zich ook echt tot nieuwe rellen zal uitkristalliseren," besluit Launspach.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie