Buitenland

Bevolking blijft vechten tegen bouw Nicaraguakanaal

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Bevolking blijft vechten tegen bouw Nicaraguakanaal

Het is een oude droom die president Daniel Ortega in vervulling wil laten gaan: de aanleg van een kanaal dwars door Nicaragua. Met een lengte van 275 kilometer en breedte van 300 meter zou dit kanaal moeten concurreren met het Panamakanaal. Het kanaal verdeelt de bevolking, hoewel de bouw nog niet is begonnen.

Het megaproject is gegund aan een Chinees bedrijf en moet het arme land economische voorspoed brengen. Maar tienduizenden mensen die langs de route wonen, zijn bang dat ze van hun land verdreven worden. Zo'n 28.000 mensen zouden hun grond moeten verlaten als het kanaal er komt. Duizenden inwoners protesteren al een paar jaar tegen de komst van het kanaal.

Het gaat dan onder meer om de inheemse en creoolse gemeenschappen aan de Caribische kust. Tot nu toe heeft het protest van boeren en de gemeenschappen niks opgeleverd. “We vechten liever door tot het einde, dan dat we onze grond opgeven”, zegt boer Manuel. Zijn boerderij staat op de route waar het kanaal moet komen.

Verslaggever Renée van Heteren trok langs de route van het kanaal en maakte het volgende tweeluik:

"Samen met mijn man heb ik 25 jaar hard gewerkt voor onze boerderij", zegt Francisca Ramirez, de leider van het boerenverzet. "We hebben nu 200 hectare land. Mijn familie en ik worden direct geraakt, want de monding van het kanaal loopt vlak langs mijn boerderij." Mensenrechtenadvocaat Maria Luisa Acosta voert namens de bevolking rechtszaken tegen de komst van het kanaal. "Het zijn kleine gemeenschappen zonder politieke macht die weinig weten van het juridische systeem", legt ze uit.

De voorbereidingen van de bouw van het kanaal zijn nog in volle gang. Eén lichtpuntje voor de tegenstanders: de bouw wordt keer op keer uitgesteld. Het Chinese bedrijf heeft de benodigde 50 miljard dollar voor het kanaal nog niet bij elkaar, maar zo lang van uitstel geen afstel komt, blijft het lot van de Nicaraguanen die leven langs de kanaalroute onzeker.

Maritiem econoom Simme Veldman vertelde in 2014 op NPO Radio 1 over de plannen voor het Nicaraguakanaal:

Ster advertentie
Ster advertentie