Gemankeerd Pasen door corona: zo doen ze dat in Italië en Spanje
- Nieuws
- Gemankeerd Pasen door corona: zo doen ze dat in Italië en Spanje
Niet alleen in Nederland wordt Pasen gemankeerd gevierd. Correspondenten Edwin Winkels en Ewout Kieckens vertellen in Spraakmakers hoe de katholieke Spanjaarden en Italianen de heilige dagen vertoeven.
Italië: weer legt de paus geen kruisweg af
Vanuit Rome verteld door Italië-correspondent Ewout Kieckens
"Net als vorig jaar gaan de traditionele feestelijkheden rondom Pasen niet door in Rome. Normaliter legt de paus op Goede Vrijdag de zogenaamde kruisweg af van het Colosseum naar de Palatijn."
"Vorig jaar verscheen paus Franciscus op de trappen van de Sint-Pietersbasiliek om te bidden tegen corona. 27 miljoen Italianen stemden hun televisie toen af op die uitzending." De paus zal natuurlijk wel de traditionele Urbi et Orbi (de paaswensen) uitspreken, maar dan zonder publiek op het St. Pietersplein bij het Vaticaan.
Kerken weer open
"Vorig jaar waren de kerken 70 dagen dicht. Toen ze in mei weer opengingen, zijn ze ook open gebleven", vertelt Kieckens. "Ook bij de tweede golf vanaf oktober, november. Er worden 'gewoon' missen gehouden, zo ook vanavond. Die vinden wel wat vroeger op de avond plaats en mensen moeten afstand houden en een mondkapje ophouden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kieckens ziet dat de Italianen iets minder negatief naar de coronacrisis kijken. "Ze zitten er al het langst in en hoewel het niet heel snel gaat met vaccineren, is er licht aan het einde van de tunnel. Ongeveer 5,5 procent van de bevolking is nu gevaccineerd. Protestacties en demonstraties zoals in Nederland zijn hier niet. Ook worden regels voor afstand houden goed nageleefd en hebben mensen continu een mondkapje op - dat is helemaal ingeburgerd."
"Men is hier heel erg op de gezondheid. Daarbij leven meerdere generaties hier meer met elkaar samen: mensen wonen met hun kinderen én grootouders. Daarom moeten ze dus extra voorzichtig zijn. Regels worden dus redelijk vlekkeloos overgenomen en men is gezagsgetrouw."
Spanje: vakantie bij huis en geen processies
Vanuit Sitges verteld door Spanje-correspondent Edwin Winkels
"Goede Vrijdag is hier écht heilig net als in Italië en Frankrijk; het heet dan ook Viernes Santo. En je ziet dat het voor de meeste mensen een korte vakantieperiode is. Hier in Sitges, een badplaats ten zuiden van Barcelona, is het deze week al helemaal volgelopen vanwege de schoolvakantie en deze vrijdag heeft echt iedereen vrij."
Veel Spanjaarden hebben de gewoonte deze dagen op vakantie te gaan, vertelt Winkels. "Dat doen ze nu ook, maar wel met beperkingen want niemand mag zijn eigen regio uit. Je ziet dus dat mensen uit Barcelona die vorig jaar stedentrips maakten, nu binnen Catalonië blijven maar wel op vakantie gaan. De hotels zitten hier voor tachtig procent volgeboekt."
"Buitenlanders zijn ook welkom, maar door alle negatieve reisadviezen van landen zelf is het wat dat betreft rustig. Behalve op Mallorca, daar zijn veel Duitsers omdat Duitsland geen negatief reisadvies voor het eiland afgeeft."
Processies verboden
"De Spanjaarden die niet reizen, doen normaliter actief mee aan processies, vooral in Andalusië. Die gaan voor het tweede jaar niet door. Vooral Sevilla staat bekend om de urenlange processies midden door de stad met geëmotioneerde mensen. Dat is volledig verboden nu. Ook al zijn mondkapjes sinds de zomer verplicht op straat, waar iedereen zich goed aan houdt, willen ze het risico niet nemen. Dat doet mensen veel pijn hier."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Volgens Winkels zijn Spanjaarden verbaasd over de rellen en ongehoorzaamheid in Nederland. "Nederland staat bekend als vriendelijk en tolerant land. Mensen vragen zich af of we gek geworden zijn."
"Demonstraties zijn hier nauwelijks voorgekomen. Wel was er enig protest toen de wet zo werd aangescherpt dat mondkapjes ook op het strand gedragen moesten worden, dat willen mensen niet. Maar verder die je zelfs op stille weggetjes mensen met mondkapjes op lopen. En mensen hebben het idee dat het misschien wel helpt omdat besmettingen nu wel lager zijn." In Spanje is nu zo'n 14 procent van de bevolking gevaccineerd.
Een blik over de grens: Paasvieringen gemankeerd door corona
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.