Buitenland
NOS

Astronauten van geplaagde Starliner 'zullen blij zijn met elke dag uitstel'

foto: Maxar Technologies/AFPfoto: Maxar Technologies/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Astronauten van geplaagde Starliner 'zullen blij zijn met elke dag uitstel'

De astronauten in het ISS die voorlopig niet terug kunnen keren naar aarde, hebben daar zelf weinig problemen mee. Dat denkt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg. In het NOS Radio 1 Journaal zegt hij dat ze blij zullen zijn met elke dag dat ze langer in de ruimte mogen blijven.

Video niet beschikbaar

De astronauten zouden acht dagen in het internationaal ruimtestation (ISS) verblijven, maar inmiddels zitten ze er al drie weken. Het ruimteschip Starliner van Boeing heeft kuren en daarom kunnen ze voorlopig niet terug.

"Er waren al problemen bij eerdere vluchten die Boeing dacht opgelost te hebben, maar nu zijn er toch problemen met de stuwraketten", zegt Van den Berg. NASA zegt dat de astronauten niet gestrand zijn en dat ze in een noodsituatie veilig terug kunnen keren. Dat gelooft Van den Berg: "NASA en Boeing willen dat de Starliner onder normale omstandigheden terug kan keren, dat betekent dat het precies moet werken zoals zij willen."

"Het grappige is", zegt de ruimtevaartdeskundige. "Astronauten willen niets liever dan in de ruimte zijn. Inmiddels zijn ze ook opgenomen in de werkroosters in het ISS. Ze zeggen zelf ook: wij hebben alle vertrouwen dat we veilig terug kunnen keren."

Met de Starliner van Boeing heeft NASA een tweede partij die astronauten van en naar het ISS kan brengen, naast SpaceX. De recente problemen zijn vervelend voor Boeing, maar het is niet meteen einde verhaal voor de samenwerking, denkt Van den Berg. NASA vindt het volgens hem te belangrijk om niet alleen afhankelijk te zijn van SpaceX.

Voor de astronauten is trouwens voldoende eten aan boord. Van den Berg: "In september beginnen de volgende missies dus dan moeten ze echt terug zijn, maar de verwachting is dat dat gewoon lukt."

Ster advertentie
Ster advertentie