Opnieuw naar de maan: hoe gaat NASA nu complottheorieën tegen?
- Nieuws
- Opnieuw naar de maan: hoe gaat NASA nu complottheorieën tegen?
In 1969 zette Neil Armstrong de eerste stappen op de maan, en we kennen het eeuwige complot: dit was allemaal nep. Sindsdien zijn we niet meer terug geweest, maar gisteren presenteerde NASA vier astronauten voor de nieuwe maanmissie.
Een nieuwe maanmissie
Video niet beschikbaar
Lucas Ellerbroek, sterrenkundige en wetenschapsjournalist denkt dat NASA dat niet tegen kan gaan. "Ik denk dat niemand iemand anders van zijn geloof af kan brengen", vertelt hij in Met het Oog op Morgen. "NASA is wel een civiele organisatie die alle activiteiten volledig transparant naar de bevolking toebrengen. Je kon in de jaren '60 ook live meeluisteren met de astronauten."
Transparant
"Het gebeurt onder het mom van: alles wat wij doen, is gefundeerd met publiek geld. Dus dan mag het publiek ook meegenieten", zegt Ellerbroek. Volgens hem kon je in de jaren '60 ook van alles uitzoeken over de maanlanding. "Van radiocommunicaties tot foto’s die astronauten van elkaar hebben gemaakt. Nu zal dat alleen maar meer zijn. Ik zou iedereen uitnodigen: bedelf je onder de mooie beelden, informatie, de spanning en de wetenschap die uit missie meekomt."
Maanmissie
Het doel is om de maan te vliegen, hoe gaan ze deze missie in beeld brengen? "Dat gaan ze doen met allerlei apparatuur dat daar aan bord is. Camera’s, wetenschappelijke camera’s, maar ook camera’s die zijn speciaal voor het fotografen van dingen voor iedereen op aarde. Ook voor niet-wetenschappers. De missie gaat een aantal keer rond de maan manoeuvreren. Dan komen ze na twintig dagen weer terug, dus dat wordt een mooi spektakel."
Naar de maan
Mochten mensen het dan alsnog niet willen geloven en liever zelf het willen bevestigen, dan kunnen ze nog lang wachten. Ellerbroek denkt niet dat we zeer binnenkort allemaal een ticket naar de maan kunnen boeken. "Daarom vind ik het ook wel leuk dat de astronauten bekend zijn gemaakt en dat het een diverse club. Dan zie je toch een beetje dat het een dwarssnede is van de bevolking. Die gaan ook de ruimte in, en niet alleen maar rijke mensen die een ticket van Jeff Bezos kunnen kopen."
OOG maancomplot
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.