Buitenland
VPRO

Geen ruimte voor zonnepanelen? Plaats ze dan op een begraafplaats, denken ze in Spanje

foto: Gemeente Barcelona
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen ruimte voor zonnepanelen? Plaats ze dan op een begraafplaats, denken ze in Spanje

In Valencia wil de gemeente graag verduurzamen en zet daarom in op zonnepanelen. Maar waar die te plaatsen in een zeer dichtbevolkte stad? Journalist Carlijn Teeven vertelt in Bureau Buitenland over een zeer onorthodoxe oplossing die steeds meer terrein wint in Spanje: het plaatsen van zonnepanelen op begraafplaatsen.

Video niet beschikbaar

Requiem in Power

Het wordt volgens de gemeente van Valencia het grootste zonnepanelen project van Spanje: RIP, Requiem in Power. Bijna 7000 zonnepanelen moeten worden verspreid over drie begraafplaatsen, en dat zou de verduurzaming van de stad flink vooruit moeten helpen. Andere Spaanse steden gingen Valencia al voor, zoals Barcelona en Málaga.

Teeven: "Het moet 440.000 kilowatt opleveren. Die energie wordt grotendeels gebruikt om gemeentelijke gebouwen te voorzien in energie, maar ongeveer een kwart zal gaan naar 1000 huishoudens die het financieel wat minder breed hebben en op deze manier tegemoet worden gekomen in de kosten."

Quote

Als bezoeker ga je er niets van zien zolang je gewoon op de grond blijft staan.

Carlijn Teeven

Rust alsnog wedergekeerd

Volgens Teeven leidden de plannen initieel tot onrust onder de bewoners van de Spaanse stad: "Er waren ook zorgen over of het aanzicht van de begraafplaatsen niet totaal verstoord zou worden."

"Maar in Spanje worden de kisten van overledenen niet onder de grond geplaatst, maar vaak in een nis in een muur, en die panelen worden op de muur geplaatst. Dus als bezoeker ga je er niets van zien zolang je gewoon op de grond blijft staan." Ook garandeert de gemeente dat het gewicht van de panelen geen effect zal hebben op de nissen. "In die zin lijkt de rust wat wedergekeerd."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie