Thomas Erdbrink: 'Ik noem Nederland soms 'het Hobbit Land''
- Nieuws
- Thomas Erdbrink: 'Ik noem Nederland soms 'het Hobbit Land''
'Onze man in Teheran', Thomas Erdbrink vertrok van Iran naar Zweden. Zijn Iraanse perskaart werd niet verlengd en toen kreeg hij het aanbod om voor de New York Times 'Noord-Europa'-correspondent te worden. Nederland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland, zijn nu de landen op zijn lijstje. "Het is een tegenovergestelde wereld", vertelt hij in Nooit Meer Slapen.
Onze man in Teheran
"De bevolking is in Iran steeds vrijer gaan denken en wereldser geworden, maar de overheid werd juist steeds bekrompener. Ik was nooit helemaal zeker van wat er zou gebeuren in Iran. Op een gegeven moment kwam toen het bericht dat mijn perskaart niet verlengd zou worden." Een jaar lang wachtte Erdbrink af, in de hoop dat het nog goed zou komen, maar uiteindelijk moest hij noodgedwongen het land verlaten.
"Dat jaar wachten werd een moment voor introspectie, ik merkte dat ik al voor een heel lange tijd 'aan' stond", vertelt de avontuurlijke journalist. "Ik stond altijd in de vijfde versnelling van de Amerikaanse journalistiek." Het leven in Iran was intens, maar daardoor kon hij enorm groeien als journalist. "Ik ben in Iran een veel betere journalist geworden dan ik ooit voor mogelijk had gehouden."
Correspondent Noord-Europa
Nu staat een nieuw avontuur op hem te wachten, of ja 'avontuur'..? "Ik ga van een land waar niets werkte, waar ik vrijwel nooit met ministers of bestuurders kon praten, naar een land waar alles werkt, wat heel zelfverzekerd en open is. Dat is heel interessant." Nederland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland, zijn nu de landen op zijn lijstje. "Het werd me verkocht als 'dat is lekker rustig want daar gebeurt toch nooit wat'." Maar dat is natuurlijk niet helemaal waar, vertelt Erdbrink.
"Als je van buitenaf naar deze landen kijkt, dan lijken het wel een soort van 'laatste paradijzen'. De premier komt op de fiets naar zijn werk, er wordt aan gelijkheidsquota’s gedaan, er is controle op het belastinggeld, men probeert in gesprek te gaan en naar elkaars punten te luisteren. Ik noem Nederland wel eens het 'Hobbit Land', mensen weten totaal niet hoe goed ze het hier hebben."
Maar vanuit Teheran heeft hij ook grote veranderingen en in Europa en in Nederland waargenomen. “Mijn belangrijkste reflectie? Nederland is onder Rutte van een 'happy-de-peppie land' een zakelijker en conservatiever land geworden."
Zweden doen het anders
Thomas Erdbrink wilde over Zweden een reportage maken, maar eigenlijk kende hij het land nauwelijks. "Ik wist niet veel meer over Zweden dan Abba en Ikea." Daarom sloeg hij zijn handen ineen met Sander Schimmelpenninck - die wél bekend is in het land - en maakte ze samen Zweden doen het anders voor de VPRO.
De coronapolitiek is een afspiegeling van je eigen cultuur en nationalistische inborst
"We hebben het over corona, hoe pakken de Zweden dat aan? Maar ook over vrouwengelijkheid en kinderrechten, het komt allemaal aan bod. Ik hoop een volledig beeld te geven van waarom Zweden dingen anders doen. Eén voorbeeld: "Tijdens de coronacrisis werd er geluisterd naar een man met de naam 'Anders', het wordt duidelijk: de Zweden doen het anders."
Maar hoe? "In Zweden hebben de wetenschappers het helemaal voor het zeggen. In Nederland wilde de wetenschap ook geen lockdown maar onder politieke druk is dat er toch gekomen. De coronapolitiek is zo een afspiegeling van je eigen cultuur en nationalistische inborst."
Zweden doen het anders is te zien op donderdag 11 juni, om 20.30 uur, op NPO 1. En terug te kijken via NPO Start.
Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?
Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.