Buitenland
AVROTROS

Afrikaanse vrouwen lopen meer kans op hiv dan mannen

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Afrikaanse vrouwen lopen meer kans op hiv dan mannen

Uit onderzoek van UNAIDS, het programma van de Verenigde Naties om hiv en aids te bestrijden, blijkt dat wereldwijd twee keer zoveel hiv-infecties voorkomen bij jonge vrouwen tussen de 15 en 24 jaar als bij mannen. "Er heerst een taboe op seks."

Video niet beschikbaar

Vooral in sub-Saharalanden als Kenia en Uganda zijn mensen de dupe: maar liefst 83 procent van de hiv-infecties komen voor in dit deel van Afrika. Jonge vrouwen dragen daarbij de grootste last. Hoewel zij maar 10 procent van bevolking uitmaken, dragen ze een kwart van de besmettingen. Volgens directeur Mark Vermeulen van het Aidsfonds heeft dit vooral te maken met het gebrek aan voorlichting en voorbehoedsmiddelen.

Gebruik van condooms

In het UNAIDS-rapport wordt benadrukt dat genderongelijkheid ervoor zorgt dat vrouwen vaker slachtoffer zijn van een hiv-infectie. Vanwege armoede zijn vrouwen vaker afhankelijk van mannen.

"Sommige vrouwen zitten in de positie dat ze niet anders kunnen dan bijvoorbeeld seks met een visser hebben om aan eten te komen", vertelt Vermeulen. "Er is in zo'n situatie totaal geen zeggenschap over het condoomgebruik."

Extra gevaar bij verkrachting

Daarnaast krijgen vrouwen veel eerder te maken met seksueel geweld. "Wanneer een vrouw verkracht wordt is zij totaal niet in de positie om te vragen of de man een condoom om kan doen", zegt Vermeulen.

Een vrouw heeft vervolgens, vanwege verwondingen die ze tijdens een verkrachting kan oplopen, maar liefst 50 procent meer kans om geïnfecteerd te worden met hiv.

Toegang tot medicijnen

De hiv-preventiepil kan net als de anticonceptiepil dagelijks geslikt worden om het risico op hiv te verkleinen. Deze wordt nu al breed ingezet in Kenia. Daarnaast hoopt Vermeulen dat de preventie-ring binnenkort als medicijn wordt goedgekeurd. "Dit is een ring die vrouwen vaginaal inbrengen. Dat hoeft niet tijdens de gemeenschap, maar kan ook in de eigen privésfeer. Zo geef je een vrouw veel meer zeggenschap."

Het Aidsfonds werkt met partners in onder andere Kenia samen om medicijnen beter beschikbaar te maken. Daarnaast ondersteunen ze projecten waarbij vooral vrouwelijke gezondheidswerkers worden ondersteunt om betere voorlichting en preventiemiddelen beschikbaar te stellen.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie