Wie zijn die mysterieuze (en gevaarlijke) Boogaloo Boys?
- Nieuws
- Wie zijn die mysterieuze (en gevaarlijke) Boogaloo Boys?
Bij Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten duiken steeds vaker mysterieuze mensen, gekleed in shirts met een Hawaiï-print op, zogeheten Boogaloo Boys. Hoewel ze op het eerste oog voor een stel hippies door zouden kunnen, maken Amerikaanse veiligheidsdiensten zich grote zorgen, en niet zonder reden.
"Ze willen de samenleving destabiliseren, en hun boodschap uitdragen dat een burgeroorlog nadert", vertelt terrorisme-deskundige Jelle van Buuren in Bureau Buitenland. Hoewel de Boogaloo Boys pas recentelijk op de voorgrond treden, bestaat de beweging al meer dan tien jaar. Op de site 4chan.org begon de beweging volgens van Buuren als forum voor wapenliefhebbers. "Er was flink wat racistische retoriek te horen, maar het was niet hoofdzakelijk extreemrechts, dat is nu wel zo. Wapens, en vooral het recht om wapens te dragen, was oorspronkelijk het hoofdthema", vertelt Van Buuren.
Mysterieuze Boogaloo-beweging doet veiligheidsdiensten VS zweten
"De beweging denkt dat de sociale orde zal instorten en voorbereidt moet worden op een dreigende burgeroorlog", stelt Van Buuren. En daar gaat de beweging vrij ver in: "Sommigen hebben het idee dat ze die burgeroorlog een handje moeten helpen. Zij hopen op gewelddadige confrontaties." En dus zijn Boogaloo Boys, steeds vaker gewapend, te vinden bij Black Lives Matter protesten, maar ook bij protesten tegen de Lockdown-maatregelen. Volgens meerdere bronnen waren er zelfs een handvol afgelopen weekend in Tulsa aanwezig, waar president Trump een verkiezingsbijeenkomst had georganiseerd.
Chaos
Volgens Van Buuren grijpen ze alle onrust aan om nog meer chaos te creëren. Het valt de terrorisme-deskundige op dat vooral over de protesten tegen politiegeweld verdeeldheid heerst onder de beweging. "Een deel van de beweging wil zich solidair verklaren met BLM, in hun optiek zouden zwarte Amerikanen zich moeten gaan bewapenen om zich tegen politiegeweld te verdedigen. Maar het meer extreemrechtse deel van de beweging ziet hier helemaal niets in."
Washington
Dat het niet slechts tot dreigen blijft, blijkt uit een memo van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Daaruit bleek dat er aanwijzingen zijn dat de Boogaloo-beweging plannen zou hebben voor een aanslag in Washington. Volgens Van Buuren blijft het lastig om in te schatten hoe groot de dreiging van de beweging precies is. "Zijn het alleen dromen, of ontstaan er op een gegeven moment echt gemotiveerde groepjes die de aanval openen?"
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.