Buitenland
NOSNTR

Chinese president Xi op bezoek in Servië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese president Xi op bezoek in Servië

In de Servische hoofdstad Belgrado werd de Chinese president Xi vandaag groots onthaald. Xi is eerder deze week al in Frankrijk op bezoek geweest en gaat na Servië nog naar Hongarije. Voor het eerst in vijf jaar is Xi weer in Europa en dat is niet zonder reden. Correspondent Thijs Kettenis vertelt waarom de Chinese president langsgaat in Belgrado.

Chinese president Xi op bezoek in Servië

Video niet beschikbaar

Goede handelsrelatie

China en Servië hebben sterke economische banden. China is de grootste buitenlandse investeerder in Servië en tekende vorig jaar nog een handelsovereenkomst. Sinds 2016 investeren de Chinezen ook miljoenen in de Servische infrastructuur, de mijnbouw en in een staalfabriek. Thijs Kettenis, correspondent Balkan en Griekenland, voegt toe: "Misschien ook dat daarom de Servische president vandaag sprak van een 'ijzersterke' vriend uit China". Xi ziet Servië als een belangrijk knooppunt voor de handel met Europa.

Het bezoek heeft ook nog een symbolisch aspect. Het is namelijk 25 jaar geleden dat de Chinese ambassade in Belgrado is gebombardeerd door de NAVO tijdens de Kosovo-oorlog. Bij dit vergisbombardement kwamen drie Chinezen om het leven. China heeft de gemaakte excuses uit Washington nooit geaccepteerd en gebruikt de kwestie om steun aan Rusland te rechtvaardigen. "Dat wordt gezien als hét moment waarop Servië en China de innige relatie zijn begonnen" vertelt Kettenis.

Europese Unie

Servië is sinds 2012 EU-kandidaat, maar de deals met China zijn in strijd met het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie. Thijs Kettenis: "Het EU-lidmaatschap is een strategische prioriteit zegt Servië en er lopen onderhandelingen, terwijl vandaag dus tegelijkertijd de rode loper uitgaat voor Xi.

De Servische president Aleksandar Vucic eet graag van meerdere walletjes, behalve met de EU en China onderhoudt hij ook goede banden met Rusland. Vucic zegt dat Servië daarvan profiteert. Ook de EU investeert in Servië, maar verbindt daar allemaal eisen aan op het gebied van democratie en de relatie met Kosovo. China doet dat allemaal niet, dus het is makkelijker zaken doen. Zolang Vucic niet hoeft te kiezen, zal hij dat zo blijven doen".

Ster advertentie
Ster advertentie