Oekraïne denkt al aan wederopbouw
- Nieuws
- Oekraïne denkt al aan wederopbouw
De oorlog is nog in volle gang, maar steden in Oekraïne sorteren al voor op de wederopbouw. Gemeenteraadsleden, ambtenaren én bewoners vergaderen online over de toekomst. De Nederlandse architect en stedenbouwkundige Fulco Treffers adviseert daarbij. “Praten over wederopbouw tijdens een oorlog is precies deel van de problematiek,” zegt Treffers bij VPRO Bureau Buitenland.
“In sommige delen van het land is de oorlog al ver weg, maar er is wel veel kapot en dat kan je nu opbouwen," vertelt de architect. "Voor andere gebieden, die bijvoorbeeld bezet zijn door Rusland, gaat het werken aan de wederopbouw meer in termen van: hoe kunnen we nu zorgen dat je straks snel aan de gang kan.”
Oekraïne denkt al aan wederopbouw
Kharkiv
De stedenbouwkundige en architect komt al jaren in Oekraïne, waar hij is verbonden aan de School voor Architectuur in Kharkiv. Een van de ministeries nodigde hem uit om mee te denken over de toekomstvisie van het land. Sindsdien zit hij aan tafel met gemeenteraden, provincies en bewoners, die vaak verspreid zijn over het hele land of zelfs Europa. Treffers’ inbreng is vooral stedenbouwkundig, zoals het geven van draaiboeken: waar begin je mee?
“Het is handig bepaalde gesprekken al gevoerd te hebben, er zijn processen waar je doorheen moet. Dat is ook psychologisch belangrijk. Sommigen vinden het nog te abstract. Vooral bewoners hebben zoiets van: 'ik moet eerst maar eens zorgen dat ik overleef.' Die bewoners hebben onderling veel contact, vaak via Facebook. Dat begon met de vraag om hulp, en informatie over wie nog leeft, en over beschadigingen. Dat wordt nu ook ingezet om het over de toekomst te hebben."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ook in bezette gebieden
Ook in Marioepol adviseert Treffers. De stad is bezet door de Russen maar de Oekraïners anticiperen al op toekomstige bevrijding. “Dat is emotioneel soms lastig, omdat de Russen ook al de stad opbouwen. Iemand zei: ‘moeten die gebouwen neergehaald worden: wat vind jij?’ Die gesprekken zijn deel van het vraagstuk. De suggestie is nu: laat maar staan, gebruik ze als doorvoerwoning voor mensen die straks terugkeren alvast. Later kun je alsnog zien wat je ermee doet.”
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.