Buitenland
EO

'Democraten hebben niet echt een alternatief voor Biden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Democraten hebben niet echt een alternatief voor Biden'

Na het eerste debat met Donald Trump - nu zo'n twee weken geleden - wordt er binnen de Democratische partij nadrukkelijk aan de stoelpoten van Joe Biden gezaagd. De president denkt echter niet aan stoppen, zo benadrukt hij constant. Logisch, zegt Amerika-kenner Raymond Mens in Dit is de dag, want er is binnen de partij nauwelijks een alternatief.

Wat vind jij? Moet Biden worden vervangen? Praat mee op het platform DIT.

Is Biden nog vervangbaar als presidentskandidaat en zo ja: voor wie?

Video niet beschikbaar

Ondanks dat Biden erg slecht uit zijn woorden kwam tijdens het debat en de peilingen niet gunstig voor hem zijn, zou Mens in dit stadium Biden niet meer vervangen voor een andere kandidaat. Hij denkt dat vicepresident Kamala Harris eigenlijk het enige alternatief is, maar dat zij veel moeite gaat hebben om Trump te verslaan. "Over het algemeen kun je zeggen dat zij niet heel populair is bij de gemiddelde Amerikaan", zegt de Amerikakenner. Harris probeerde in 2020 ook de presidentskandidaat van de Democraten te worden - net als Biden - en legde haar campagne al stil voordat er überhaupt gestemd werd. Een veeg teken, vindt hij.

Biden kan veel beter doorgaan, denkt Mens. "Joe Biden zal het moeten hebben van stemmers die zeggen: 'ik stem op Biden omdat hij Trump niet is'. Ik hoorde van het weekend een Amerikaanse presentator zeggen dat hij nog steeds op Biden zou stemmen als zijn hoofd in een potje op sterk water zou staan. Die mensen blijft hij houden", aldus Mens. "Ik onderschrijf dat het momenteel erg slecht gaat, maar ik denk zeker dat hij kan winnen."

'Er zijn meer alternatieven'

Kirsten Verdel, die in het verleden meewerkte aan de campagne van Barack Obama, is het oneens met Mens. Zij zou het toejuichen als Biden opzij stapt. "Het is eigenlijk gewoon heel pijnlijk wat er gebeurt. De campagne van Biden is het ene na het andere cringe-moment", zegt ze. "In september is er nog een debat gepland, bij ABC. Wat als Biden dan weer niet uit zijn woorden komt? De kans dat het weer gebeurt en dat het blijft gebeuren, wordt letterlijk met de dag groter. Hij is 81, hij wordt alleen maar ouder." Alternatieven zijn er ook best, vindt Verdel. "Het meest voor de hand liggende alternatief is inderdaad Kamala Harris. Maar het kan bij wijze van spreken ook met Hillary Clinton - al zou ik dat zelf niet doen - of een gouverneur van één van de staten", vindt ze.

Ondertussen kijkt ze met angst en beven als Biden weer ergens spreekt, omdat hij steeds fouten maakt. "Hij zei bijvoorbeeld: 'Ik ga Trump verslaan, ik heb dat eerder gedaan. I will win again. I will beat him again in 2020.' Dus hup, dan zit hij er weer vier jaar naast..." aldus Verdel.

Is Biden nog te vervangen als presidentskandidaat? (10 juli 2024) - Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie