Jimmy Carter overleden: 'De fatsoenlijke pindaboer die president werd'
- Nieuws
- Jimmy Carter overleden: 'De fatsoenlijke pindaboer die president werd'
Als zoon van een pindaboer uit Georgia werd James Earl Carter in 1976 president van de Verenigde Staten. Jimmy Carter was een president die zich presenteerde als buitenstaander in de politiek. In de 100 jaar dat hij leefde, heeft hij zich altijd ingezet voor mensenrechten. Zijn zoon Chip maakte in The Atlanta Journal-Constitution, een krant in Carters thuisstaat Georgia, bekend dat zijn vader is overleden.
Video niet beschikbaar
De eeuweling was president van 1977 tot 1981. Correspondent Marieke de Vries: "Hij zal vooral herinnerd worden als de fatsoenlijke pindaboer die president werd, die het onmogelijke presteerde. Die misschien wel te fatsoenlijk en vriendelijk was voor de politiek." Want dat wordt wel eens over hem gezegd, vult de Vries aan: "Dat hij succesvoller was na zijn presidentschap, dan tijdens." Dat is bijvoorbeeld gebaseerd op het feit dat hij de eerste president sinds 1932 was die geen tweede termijn kreeg. Bij de presidentsverkiezingen van 1980 leed De Democratische Partij grote verliezen. Carter verloor ruim tegen Republikein Ronald Reagan.
Dieptepunten
Tijdens zijn termijn als president kende hij ook dieptepunten. Zo verslechterde de economische situatie in de Verenigde Staten. De inflatie was torenhoog, net als de werkeloosheid. Ook zal hij herinnerd worden om zijn onvermogen tijdens een gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Iran. Het ambassadepersoneel werd 444 dagen gegijzeld door boze sjiieten, die uitlevering wilden van de sjah. Acht Amerikanen kwamen om het leven tijdens een mislukte reddingsoperatie.
Zijn tijd ver vooruit
Naast zijn fatsoen en vriendelijkheid, stond Carter ook bekend doordat hij dingen net even anders aanpakte dan andere presidenten. Bij zijn inauguratie liep hij de route van het Capitool naar het Witte Huis, in plaats van gereden te worden in een auto. Hij wandelde samen met zijn vrouw Rosalynn en zijn 9-jarige dochter Amy. Ook was hij zijn tijd ver vooruit. Hij liet bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op het Witte Huis en introduceerde de ministeries van energie en onderwijs. In 2002 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede, voor zijn bemiddeling tussen Israël en Egypte, maar ook voor de activiteiten die hij na zijn presidentschap had ondernomen. Zo bouwde hij tot het einde van zijn leven mee aan huizen voor armen en gaf hij les op een zondagsschool. Daarom werd Jimmy Carter de beste oud-president van de Verenigde Staten genoemd. In oktober jl. heeft hij nog kunnen stemmen op Kamala Harris, zijn partijgenoot. Dat wilde hij perse, al heeft het geen verschil gemaakt in de uitslag.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.