Buitenland
VPRO

Nederlandse politieliaison: 'Koningshuis wist van onderzoek naar piloot Poch'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse politieliaison: 'Koningshuis wist van onderzoek naar piloot Poch'

Leden van het Koningshuis zijn al in een vroeg stadium op de hoogte gesteld van het omstreden politieonderzoek naar de Transavia-piloot Julio Poch. Nog voor de eerste getuigenverhoren eind 2008 plaatsvonden in de zaak tegen de Argentijnse Nederlander, werd de koninklijke familie geïnformeerd. Dit blijkt uit een verslag van een Nederlandse politieliaison dat vorige week boven water kwam en dat minister Grapperhaus weigert aan de Tweede Kamer te geven.

Koningshuis wist van onderzoek naar piloot Poch

Het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland en RTL Nieuws kregen inzage in een deel van dit 'journaal' van de liaison. Het is de eerste keer dat een officieel overheidsdocument gewag maakt van het Koningshuis in de zaak-Poch. Het is zeer ongebruikelijk dat het Koningshuis wordt geïnformeerd over een strafrechtelijk onderzoek. Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Michiel van Nispen (SP) willen opheldering van minister Grapperhaus en eisen dat hij het stuk naar de Tweede Kamer stuurt.

De ambassadeur

In zijn journaal van 31 januari 2008 beschrijft de liaison wat hij samen met zijn collega uit Nederland heeft uitgevoerd tijdens hun eerste dienstreis naar Argentinië. "Een van de gesprekken was met de ambassadeur", meldt de verbindingsman van de politie. "De ambassadeur, Henk Soeters, gaf aan dat hij de gevoeligheid erkent [van het onderzoek naar Poch – red.], maar dat het Koningshuis er toch vrij makkelijk in steekt. Namelijk: "goed is goed, fout is fout". Soeters vertelde dat hij net een maand lang de koninklijke familie 'op bezoek' heeft gehad."

Zorreguieta

Het stuk is pikant, omdat Julio Poch ervan werd verdacht als marinepiloot in dienst van de Argentijnse militaire junta oppositieleden levend uit vliegtuigen te hebben gegooid. Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Maxima, was minister in dat regime. Zorreguieta werd nooit vervolgd, Poch werd in 2009 met hulp van Nederland – slechts op basis van geruchten - gearresteerd in Spanje, en later uitgeleverd aan Argentinië. Daar zat hij acht jaar in voorarrest voordat hij eind 2017 werd hij op alle punten vrijgesproken.

Het document meldt verder dat de toenmalige minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, zelf heeft aangedrongen op onderzoek naar Poch, hoewel de politie in die fase weinig zag in de aantijgingen tegen de piloot. Dat gaat lijnrecht in tegen hetgeen de oud-minister enkele maanden geleden onder ede verklaarde bij de rechter in een schadeprocedure die Poch tegen de Nederlandse Staat wil beginnen. Daar zei Hirsch Ballin nooit opdracht te hebben gegeven.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie