Buitenland
NOS

Staakt-het-vuren essentieel volgens VN-gezant Libanon Hennis-Plasschaert

foto: Daisy Mohr
  1. Nieuwschevron right
  2. Staakt-het-vuren essentieel volgens VN-gezant Libanon Hennis-Plasschaert

Volgens Jeanine Hennis-Plasschaert, de nieuwe VN-gezant voor Libanon, zijn we op een cruciaal punt beland in de crisis in het Midden-Oosten. Na de Israëlische liquidatie van een Hezbollah-leider in Beiroet en de liquidatie van Hamas-leider Haniyeh in Teheran staat de regio op scherp.

Het uur van de waarheid is aangebroken volgens VN-gezant Libanon Hennis-Plasschaert

Video niet beschikbaar

Midden-Oosten correspondent Daisy Mohr sprak met Jeanine Hennis-Plasschaert. Volgens oud-minister Hennis-Plasschaert "kan het morgen misgaan" in de regio. Als VN-gezant in Libanon is ze verantwoordelijk voor het coördineren van activiteiten van de Verenigde Naties op Libanees grondgebied. Ze houdt zich op dit moment vooral bezig met het gaande houden van de dialoog tussen Israël en Libanon.

Dat is belangrijk, aangezien de relatie tussen die twee landen op scherp staat sinds de liquidatie in Beiroet van Hezbollah-leider Fuad Shukr. Eén ding is zeker volgens de VN-gezant: "Hezbollah gaat reageren."

Gesprekken voeren

Jeanine Hennis-Plasschaert was de afgelopen vijf jaar VN-gezant in Irak, maar heeft sinds eind mei de overstap gemaakt naar Libanon. Al langere tijd gaat het slecht met Libanon, er is een politieke crisis, de economie verslechtert in een hoog tempo en de spanningen tussen de militante beweging Hezbollah en buurland Israël lopen hoog op.

Hennis-Plasschaert heeft een unieke positie, ze praat zowel met Hezbollah, internationaal door veel landen gezien als een terroristische organisatie, als met Israël. En dat is noodzakelijk, want zegt ze: "We zijn op een cruciaal punt beland. Het uur U, zou ik willen zeggen." De gesprekken die ze voert met Hezbollah zijn "heel open en recht voor z'n raap." Volgens de oud-minister staat alles met elkaar in verbinding, de problemen aan de grens met Libanon en Israël kunnen niet opgelost worden zonder te kijken naar wat er in Gaza gebeurt.

Oplossingen

Snelle oplossingen zijn er niet volgens Hennis-Plasschaert. Het beste scenario zou zijn als er een staakt-het-vuren komt in Gaza, dat zou volgens haar betekenen dat de rust in het zuiden van Libanon en in het noorden van Israël wederkeert. Voor haar werk als VN-gezant is ze ook in Israël te vinden, in Jeruzalem. Dat is noodzakelijk gezien de situatie, maar het is nog best een onderneming om daar te komen. Ze kan namelijk niet direct vanuit Libanon reizen, ook al zijn het buurlanden. Het slechtste scenario zou zijn dat er een open oorlog uitbreekt. "Dat moeten we te allen tijde vermijden" aldus Hennis-Plasschaert.

Een staakt-het-vuren in Gaza is essentieel voor de gehele regio. Maar dat is niet genoeg zegt ze. Ook een deal die op langere termijn vooruitzichten biedt aan de Palestijnen is nodig. "Als dit niet gebeurt, dan gaan we keer op keer geconfronteerd worden met heel veel onrust en vijandelijkheden in de regio." Ze is hoopvol als het gaat om de toekomst betreft een Gaza-deal.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie