Buitenland
VPRO

Welles-nietes: Moeten Marokkanen financieel met de billen bloot?

foto: FADEL SENNA / AFPfoto: FADEL SENNA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welles-nietes: Moeten Marokkanen financieel met de billen bloot?

Gaat Marokko financiële gegevens van eigen burgers delen met buitenlandse belastingautoriteiten, of niet? Die kwestie houdt de gemoederen al lange tijd bezig, maar duidelijkheid is nog niet verschaft. Journalist Abdou Bouzerda zoekt in Bureau Buitenland uit hoe het zit.

bureau-buitenland-08-apr-2021-1902-1929

Welles-nietes

Eind maart meldde Marokko-correspondent Samira Jadir op NPO Radio 1 dat Marokko vanaf dit jaar in september financiële gegevens van eigen burgers gaat delen met buitenlandse belastingautoriteiten. In dezelfde week ontkende de Marokkaanse belastingdienst dat het informatie ging uitwisselen. Vervolgens ontstond er op sociale media bij Marokkaanse-Nederlanders verwarring.

Het staat zwart-op-wit

De Marokkaanse jurist Youssuf al Mourabit zegt dat de ontkenning van de Marokkaanse belastingautoriteit gaat over het zogenaamde BEPS-verdrag, een overeenkomst dat betrekking heeft op belastingontwijking door bedrijven. ''Dat is wat anders dan het verdrag over automatische uitwisseling van financiële gegevens'', licht de jurist toe.

''In het verdrag dat dit jaar is geratificeerd en in september geïmplementeerd wordt, staat het duidelijk.'' Al Mourabit doelt op het verdrag dat wel betrekking heeft op gewone mensen. Dat akkoord is twee jaar geleden door Rabat ondertekend. Daarmee was Marokko een van de eerste Afrikaanse landen die aan deze internationale belastingsamenwerking deelnemen.

Nederlandse fiscus in startblokken

''Nederland heeft Marokko al aangemerkt als uitwisselingspartner. Marokko moet zijn partners nog aanwijzen. Op dit moment is het dan ook nog niet duidelijk wanneer daadwerkelijk informatie-uitwisseling tussen beide landen gaat plaatsvinden'', antwoordt de Nederlandse Belastingdienst op schriftelijke vragen van Bureau Buitenland. Op de eigen website is ook informatie te vinden over deze automatische uitwisseling van financiële gegevens.

Verder schrijft de Nederlandse fiscus: ''Een Nederlander met ook de Marokkaanse nationaliteit (en fiscale woonplaats in Nederland) die ook een bankrekening heeft in Marokko, dient die rekening in Nederland in zijn belastingaangifte op te geven. Zodra Marokko meedoet aan de CRS zal het land de informatie van de banken via de Marokkaanse belastingdienst gaan delen met de belastingdiensten in andere landen die meedoen aan de CRS.''

Common Reporting Standard, vaak afgekort als CRS, is de vakterm voor het automatisch uitwisselen van financiële gegevens volgens de richtlijnen van de Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De OESO

Ook in het hoofdkantoor van de OESO in Parijs hebben ze de mediaberichten gelezen waarin de Marokkaanse belastingdienst het uitwisselen ontkent. In een interview met Abdou Bouzerda benadrukt Zayda Manatta, de verantwoordelijke bij deze organisatie, die toeziet op naleving van het internationaal akkoord, dat het Noord-Afrikaanse koninkrijk wel degelijk verdragspartij is volgens CRS, en dus financiële gegevens automatisch gaat uitwisselen van organisaties en burgers.

Alleen voegt ze daaraan toe dat het niet dit jaar is, maar pas volgend jaar. De oorspronkelijke ingangsdatum is met een jaar uitgesteld. ''Als Nederland informatie wil delen met Marokko, dan is de verwachting dat het ook gaat gebeuren.'' Er gelden andere afspraken over informatieverstrekking van onroerend goedbezittingen, zegt het Braziliaanse OESO-hoofd. ''Dat gebeurt niet automatisch, maar ook daar heeft Marokko afspraken over gemaakt. Een land als Nederland mag informatie daarover opvragen in individuele gevallen.''

Rabat

In Marokko zelf is ook onrust. Behalve oppositiepartijen, heeft ook de regeringspartij PJD vragen gesteld aan de regering en om duidelijkheid gevraagd. Marokkanen in het buitenland hebben ruim 2,5 miljoen bankrekeningen lopen in hun land van herkomst en volgens schattingen van de centrale Marokkaanse bank gaat het om 18 miljard euro. De Marokkaanse diaspora draagt flink bij aan het BNP en ondersteunt vaak ook familieleden. Bureau Buitenland heeft om een reactie gevraagd bij de autoriteiten in Marokko, maar die hebben niet gereageerd op het verzoek.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie