Veel ziekenhuizen in Oekraïne geraakt door explosieve wapens
- Nieuws
- Veel ziekenhuizen in Oekraïne geraakt door explosieve wapens
Vredesorganisatie PAX houdt sinds de invasie in Oekraïne bij wat voor wapens er worden gebruikt en wat de impact daarvan is op burgers. "We zagen aanvallen op scholen, maar ook op de gezondheidszorg", zegt onderzoeker Roos Boer in De Nieuws BV. Voor het rapport dat vandaag uitkomt is specifiek gekeken naar de impact op de gezondheidszorg en heeft Pax de ziekenhuizen die zijn geraakt in kaart gebracht.
Video niet beschikbaar
Het zijn pijnlijke cijfers als het gaat om aanvallen op de gezondheidszorg in Oekraïne. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds de invasie 82 aanvallen gemeten. "Die nemen iets meer mee dan alleen de ziekenhuizen en kijken ook naar aanvallen op het personeel en voorraden bijvoorbeeld. Maar zit je toch op een schrijnend aantal van twee tot drie aanvallen per dag op de gezondheidszorg. Dus dat toont ook aan dat ons onderzoek nog maar een topje van de ijsberg is", legt Boer uit.
De ziekenhuizen die PAX in kaart heeft gebracht zijn aangevallen met explosieve wapens. Dit soort onnauwkeurige explosieve wapens die worden gebruikt met een wijdbereik zijn volgens Boer eigenlijk niet geschikt om te gebruiken in dorpen en steden: "Ze kunnen geen onderscheid maken tussen burgers en militairen omdat ze een gebied dekkend effect hebben."
Verboden om burgerdoelen aan te vallen
Ook in oorlogstijd hebben landen zich aan regels te houden. Zo legt Boer uit dat een aanval proportioneel moet zijn en je geen burgerdoelen mag aanvallen. Rusland lijkt zich daar niet aan te houden. "Op grond van de informatie die we hebben, kunnen we zeggen dat er niet altijd militaire doelen in de omgeving waren."
"En als we kijken naar de trackrecords die Rusland bijvoorbeeld in Syrië heeft, weten we ook dat het beschieten van ziekenhuizen onderdeel kan zijn van een militaire strategie van Rusland om bevolking angst in te boezemen. En dat is een flagrante schending van het oorlogsrecht", aldus Boer.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Explosieve wapens
Boer: "Als we wereldwijd kijken naar het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden zien we dat 9 van de 10 slachtoffers burgers zijn. Dat zijn aantallen waarvan ik denk dat we als Nederland of als internationale gemeenschap aan onszelf verplicht zijn om ernaar te kijken hoe we burgers beter kunnen beschermen tegen bepaald wapengebruik." Het onderwerp staat hoog op de agenda, steeds meer landen zien dat het gebruik van explosieve landen veel risico’s met zich meebrengt voor de burgers. Volgende week staat hierover een overleg gepland bij de Verenigde Naties in Geneve.
De gevolgen van dit soort bommen en raketten in bevolkte gebieden blijven lang zichtbaar. "Ik was afgelopen september in Mosul en zie daar nog steeds de verwoesting. Die is heel duidelijk. Nu nog steeds bijna 5 jaar na de gevechten. Vindt nog steeds 70 procent van de gezondheidzorg daar uit een soort tijdelijke locaties plaats", legt Boer uit.