Waarom Duitsland de rechts-nationalistische partij AfD wil afluisteren
- Nieuws
- Waarom Duitsland de rechts-nationalistische partij AfD wil afluisteren
Duitse veiligheidsdiensten gaan de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) nóg beter in de gaten houden. Dat doen ze naar eigen zeggen om de democratie te beschermen. Is dit een goede manier om extremistische kiezers in de gaten te houden? Spraakmakers vroeg het Duitslandkenner Kemal Rijken.
Video niet beschikbaar
Maandag of dinsdag zal de minister van Binnenlandse Zaken in Duitsland naar verwachting aankondigen dat de AfD door de inlichtingendienst kan worden bespitzelt, oftewel bespiedt.
Volgens Rijken onderzoekt de binnenlandse veiligheidsdienst al twee jaar of er binnen de partij krachten zijn die de democratie in gevaar brengen. Rijken: "Binnen de AfD zijn rechts-extremistische krachten actief, maar niet de hele partij is extremistisch." Het onderzoek zal moeten aantonen of en hoe extremisten zich roeren binnen de partij.
Met dit besluit wordt dienst in staat gesteld om vergaande methodes in te zetten zoals het afluisteren van telefoongesprekken en het inzien van mailverkeer. "Dit heeft enorme impact omdat het zo ver gaat als het aftappen van politici."
Rechter
Met de Bondsverkiezingen in aantocht, stapt de partij naar de rechter. Rijken: "De AfD wil gelijke behandeling en een gelijke kans tijdens de verkiezingen." Hoewel het toezicht er niet voor zal zorgen dat ze geen campagne meer kunnen voeren, kan het wel de kiezers beïnvloeden. "De AfD zegt dat als ze in extreemrechtse hoek geplaatst worden, ze geen eerlijke kans krijgen."
Steeds extremer
De AfD is momenteel de derde grootste fractie in de Bondsdag en in feite de grootste oppositiepartij van Duitsland. Met het extra onderzoek neemt de gevestigde orde het risico om een grote groep kiezers nog meer van zich te vervreemden, vertelt Rijken. Anderzijds is al jaren bekend dat de AfD extreemrechtse groeperingen aantrekt.
Delen van AfD, zoals de extremistische vleugel 'Der Flugel', stonden al onder streng toezicht van de inlichtingendiensten en zijn inmiddels opgeheven. Als gevolg daarvan liepen veel gematigde stemmers weg, waardoor dat het extreme deel dat wél in de partij bleef, meer gewicht kreeg. Rijken: "De vraag is natuurlijk hoe de balans is en wat het landelijke partijbestuur doet om deze mensen in toom te houden."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.