Buitenland
KRO-NCRV

Moscow Times op zwarte lijst van Poetin, toekomst onzeker: 'Rusland zal ons ooit met rust laten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moscow Times op zwarte lijst van Poetin, toekomst onzeker: 'Rusland zal ons ooit met rust laten'

De krant The Moscow Times en de zender Rain TV opereren sinds de oorlog uitbrak in Oekraïne vanuit Amsterdam. Rusland heeft hen inmiddels bestempelt 'ongewenste organisatie', waardoor ze op een zwarte lijst terecht zijn gekomen. Wat houdt dat in? En behoudt de krant haar onafhankelijkheid? Jennifer Duin, business development manager van The Moscow Times, vertelt erover bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Duin was het "shocking" toen Rusland besloot The Moscow Times aan te merken als 'ongewenste organisatie'. "Dat sloeg in als een bom", zegt de business development manager. Het resulteerde er namelijk ook in dat al haar Russische adverteerders zich terugtrokken. De organisatie is dus naarstig op zoek naar donaties.

'Russen komen niet in opstand'

The Moscow Times en Rain TV worden gemaakt voor Russen, zowel in als buiten Rusland, maar ook voor Oekraïeners. "Wij voeren eigenlijk hun strijd ook", zegt Duin. "Zij vechten natuurlijk tegen de bezetter. En de Russen zelf kunnen daar bijna niet voor in opstand komen. Enerzijds omdat ze dat niet kunnen, anderzijds omdat ze dat ook niet weten wat er allemaal zich afspeelt."

Poetin

De Russische staatsmedia deelt namelijk alleen wat Poetin heeft goedgekeurd. "Ik kreeg wel eens een video doorgestuurd. 'Kijk wat voor mooie panden Poetin in Oekraïne neerzet.' Nou, toen kon ik mezelf niet meer inhouden", geeft Duin als voorbeeld. Dat maakte dat ze actie ondernam.

Navalny

Vooral bij groot nieuws merkt The Moscow Times een influx aan kijkers en lezers, zoals bij de dood van Navalny. "In Rusland hoor je dan misschien wel dat hij is overleden, maar daar houdt het dan wel op", vertelt Moscow Times-redacteur Daria Levchenko.

Telegram

Een ander kanaal dat veel gebruikt wordt, is Telegram. Maar daarvan is de topman onlangs opgepakt in Frankrijk. Zijn er zorgen? "Wel een beetje", zegt Duin. Hoewel Duin zegt niet bij de categorie 'oppositie' te horen, zijn het wel die geluiden die niet gehoord worden in Rusland. "We zijn wel tegen de oorlog", voegt Duin toe.

Toekomstvragen

Duin en haar medewerkers zitten op dit moment vooral met vragen over de toekomst. "Hoe waarschijnlijk is het dat Poetin de oorlog verliest? Hoe waarschijnlijk is het dat Poetin overlijdt?" Daarnaast is het ook nog maar de vraag wie Poetin na zijn dood zal opvolgen én of hun status als 'ongewenste organisatie' dan wordt kwijtgescholden.

Celstraffen en sancties

Die status zit Duin dan ook dwars. Er komen namelijk sancties bij kijken, afhankelijk van iemands rol binnen de organisatie. "Organisatoren krijgen directeen celstraf van 6 tot 7 jaar. En mensen die eraan bij hebben gedragen, dus de journalisten, krijgen de eerste keer een boete. En als ze dan nog bijdragen, ook een celstraf", legt Duin uit.

"Ik denk niet dat Rusland ons ooit met rust zal laten", sluit Duin af. Een heel concreet financieel plan voor de toekomst hebben Duin en haar collega's niet, maar The Moscow Times laat zich niet zomaar kisten. "Ik ben niet iemand die iets níet van de grond brengt", lacht Duin.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie