Buitenland
NOS

Grote overwinning voor Le Pen: Macron roept landelijke verkiezingen uit

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote overwinning voor Le Pen: Macron roept landelijke verkiezingen uit

Europa heeft gekozen. Het werd een spannende uitslagenavond met winst voor radicaal rechtse partijen in onder meer Duitsland en vooral Frankrijk. "Een hele grote overwinning voor de partij van Marine le Pen", vertelt correspondent Frank Renout. "Rassemblement National heeft twee keer zoveel stemmen als de partij van Macron."

Video niet beschikbaar

Le Pen wist 31,5 procent van de stemmen te veroveren. "Het was al voorspeld dat haar partij zou gaan winnen met een grote voorsprong, maar dat Macron zo slecht scoort, komt wel als een donderslag aan."

Macron riep zondag gelijk nieuwe verkiezingen uit in Frankrijk. "Hij kon eigenlijk niet anders", zegt Renout. "Macron had sinds 2022 geen absolute meerderheid in het parlement en moest continu overleggen met andere partijen als hij iets voor elkaar wilde krijgen. Bovendien is hij in de peilingen bijzonder impopulair: hij is niet geliefd meer onder de Fransen. En dan is er ook nog deze enorme nederlaag. Hij stond eigenlijk met zijn rug tegen de muur."

Migratie

Volgens Renout hoopt Macron dat hij bij de nieuwe verkiezingen een meerderheid krijgt. "Dat hij z'n handen vrij krijgt en kan regeren. Het is een grote gok, want niemand weet of hij die verkiezingen gaat winnen. Rassemblement National is al jaren bezig met een stevige opmars en krijgt steeds meer kiezers achter zich, het kan ook heel goed dat zij die verkiezingen gaan winnen; ze hebben het momentum."

Ook in Duitsland werden grote stappen gezet. "AfD is fors gegroeid", vertelt correspondent Chiem Balduk. De AfD zelf verklaart het succes door de campagne die ze hebben gevoerd tegen de EU, de migratie en de green deal. "Migratie was het belangrijkste thema om te gaan kiezen, naast de onvrede over de regering in Duitsland. Dat zie je ook in opkomstcijfers", zegt Balduk. "Veel mensen zijn die bij de laatste landelijke verkiezingen niet hebben gestemd, zijn nu wel geweest. Het was de hoogste opkomst sinds 1979, de eerste Europese verkiezingen."

Grote schok

De coalitiepartijen verliezen behoorlijk, zegt Balduk. "Dat is een grote schok. Gisteren vertaalde zich dat vooral naar hoe schandalig het is dat de AfD zo groot is geworden. Het gaat nog weinig over dat een koerswijziging nodig is. Een reactie zoals in Frankrijk - waarbij nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven - hoor je hier nog weinig. De coalitie houdt vast aan eigen koers en hopen dat ze het tij nog kunnen keren voor de landelijke verkiezingen van volgend jaar."

Ster advertentie
Ster advertentie