Buitenland
VPRO

Rock tegen Venezolaanse dictatuur

foto: Humano Derecho Recordsfoto: Humano Derecho Records
  1. Nieuwschevron right
  2. Rock tegen Venezolaanse dictatuur

Een populaire groep Venezolaanse rockartiesten zijn het zat dat hun land af dreigt te glijden naar een totalitaire staat. Met een album vol heavy metal en rock ’n roll op harde beats en nog hardere teksten houden ze een muzikale actie.

"Hiermee gaan we in tegen de onzinverhalen die de regering voortdurend verspreidt, namelijk dat artiesten in Venezuela de regering zouden steunen", zegt initiatiefnemer Rafael Uzcátegui in Bureau Buitenland tegen verslaggever Edwin Koopman.

Rock tegen de dictatuur heet het album, met titels als Leugens, Verzet, De dictatuur van de toespraak en het heavy metalnummer GNB. Dat gaat over de gevreesde Nationale Garde die verantwoordelijk was voor een groot deel van de meer dan honderd doden die vorig jaar vielen bij protesten tegen de regering van Nicolas Maduro.

"De regering organiseert gratis festivals waarbij muzikanten worden ingezet voor politieke doeleinden. Op dit album zingen bands juist over de problemen, over de repressie." Uzcátegui is directeur van Provea, al tientallen jaren dé waakhond van de mensenrechten in Venezuela. "Onze organisatie heeft ook al beveiliging nodig omdat collega's te maken hebben gehad met represailles."

Moderne dictatuur

President Nicolas Maduro is volgens hem heel gevoelig voor zijn internationale imago, vooral bij progressieve bewegingen. "Dit album wil juist aan die bewegingen laten zien dat dit regime helemaal niet zo democratisch is als ze wil doen voorkomen. Dit is een moderne dictatuur, die niet aan de macht is gekomen via een staatsgreep, maar via verkiezingen."

Deelnemers zijn stuk voor stuk topartiesten in Venezuela. "Ik doe mee met alles wat tegen dit regime is," zegt rapper Juan David Chacón, beter bekend onder zijn artiestennaam OneChot. "Het idee is dat mensen inzien wat hier werkelijk gebeurt zodat ze niet langer Maduro steunen." Dat hij door deelname zelf problemen kan krijgen met de regering, maakt hem niks uit. "Ik doe wat ik kan voor de vrijheid van mijn land en zal niet stoppen voor dat lukt."

Op de Venezolaanse radio zal de muziek niet snel te horen zijn. "De regering heeft bijna alle media onder controle, kritische geluiden worden geneutraliseerd," zegt Rafael Uzcátegui. "Maar met internet omzeilen we de censuur."

Wilt u zelf die Venezolaanse protestrock horen, luister dan hier.

Rock tegen Venezolaanse repressie

Ster advertentie
Ster advertentie