Wat betekent het corruptieproces tegen Sarkozy voor Frankrijk?
- Nieuws
- Wat betekent het corruptieproces tegen Sarkozy voor Frankrijk?
Vandaag start het corruptieproces tegen de Franse oud-president Nicholas Sarkozy. Nooit eerder stond een Franse president terecht voor actieve corruptie en machtsmisbruik. Sarkozy staat terecht voor het beïnvloeden van een magistraat en afluisterpraktijken in zijn tijd als president.
Video niet beschikbaar
Niek Pas, als historicus en Frankrijk-kenner verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt in Met Het Oog Op Morgen over de zaak. "Hij staat natuurlijk terecht voor corruptie en het beïnvloeden van justitie. Het is een zaak binnen een veel complexer en groter geheel aan zaken, maar het gaat er hier om dat hij een hooggeplaatste rechter heeft geprobeerd te beïnvloeden via zijn advocaat. Dat was naar aanleiding van een onderzoek dat naar Sarkozy gestart was. Die corruptiezaak wordt hem zwaar aangerekend."
Daarnaast kwam daar vorige week ook nog eens een aanklacht voor 'criminele samenzwering' bovenop. Zo zou Sarkozy vijftig miljoen euro hebben ontvangen van de inmiddels overleden Libische dictator Khadaffi. Dat laatste is overigens niet bewezen of gespecificeerd, die aantijging is nog in onderzoek.
Proces duurt lang, Sarkozy blijft ontkennen
Sarkozy ontkende de aantijgingen overigens direct, op Facebook. Hij verweerde zich aldaar op dezelfde manier zoals hij dat de afgelopen jaren al heeft gedaan. Hij gaat niet in op de inhoud. "Hij speelt de vermoorde onschuld. Hij wist van niets en begrijpt ook niet dat dit allemaal tegen hem gericht is. Je ziet aan de ene kant dat hij in een slachtofferrol schiet en aan de andere kant haalt hij heel hard uit naar de magistratuur. Hij vindt dat zij zich niet moeten bemoeien met kwesties als deze", vertelt Pas.
De vraag is echter waarom het zo lang duurt voordat Sarkozy nu eindelijk wordt veroordeeld. In 2012 werd immers al bekend dat de oud-president fout geld zou hebben aangenomen om zijn presidentscampagne te financieren. Volgens Pas is dat iets dat wel vaker gebeurt in Frankrijk.
"De justitiële molen daar draait traag, maar hij draait wel. Daarnaast zijn er ook allerlei beschuldigde politici die eveneens alles uit de kast halen om die rechtsgang te vertragen of te dwarsbomen. Daarnaast is Sarkozy ook zelf advocaat, hij beschikt over veel invloed in zowel justitiële als politieke kringen. Dat zijn allemaal elementen waarom het zo lang duurt. Bovendien zijn het hele complexe zaken, het is niet zo dat het makkelijk kan worden aangetoond."
Een zaak van staatsbelang
Sarkozy is overigens niet de eerste president die te maken krijgt met strafzaken na afloop van een loopbaan als president. Zo werd ook Jacques Chirac beschuldigd na zijn periode als president. Toch is die zaak wezenlijk anders. "Hij werd aangeklaagd voor het creëren van fictieve banen ten tijde van zijn periode als burgermeester van Parijs in de jaren ’80 en ’90. Hij is overigens ook veroordeeld voor dat vergrijp onder het mom van machtsmisbruik. Toen heeft hij twee jaar voorwaardelijk gekregen, die straf heeft hij ook geaccepteerd. Maar dat ging om een stadszaak."
En daar zit dan ook direct het meest wezenlijke verschil. Waar het bij Chirac ging om een stadszaak, gaat het bij Sarkozy om een zaak in landsbelang. "Hij heeft, wanneer je kijkt naar de Libische kwestie, op deze manier zijn presidentschap gewoon weten te kopen. Daarom gaat het hier echt om een staatszaak."
OOG Sarkozy
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.