Buitenland
NOS

Macron raakt de verkeerde snaar bij Islamitische gemeenschap Frankrijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Macron raakt de verkeerde snaar bij Islamitische gemeenschap Frankrijk

De maatregelen die president Macron heeft genomen naar aanleiding van de moord op de Franse leraar Paty zijn in veel landen slecht gevallen. Macron kondigde aan de Mohammed-cartoons te blijven tonen. Landen als Koeweit, Qatar en Jordanië zouden daarom allen een boycot op Franse producten ingesteld.

"Voor een deel zijn de Franse producten uit de schappen gehaald, maar nog niet uit alle schappen. Het management van de coöperatieve supermarkten heeft besloten dat de producten uit zo'n zeventig winkels verwijderd zullen worden", vertelt Judith Spiegel, journalist in Koeweit, in Met Het Oog Op Morgen.

Video niet beschikbaar

Het is echter niet zo dat politici achter de boycot op de Franse producten zit, maar de supermarkten zelf. Er zijn in Koeweit namelijk genoeg supermarkten die zich richten op westerse expats, waardoor producten uit het westen vaak noodzakelijk zijn.

Geschrokken reactie Koeweit volgt op reactie Erdogan

In Koeweit lijkt het er dus op dat het vooral gaat om een reactie van enkelingen. "Het is sowieso een hele emotionele reactie. Mensen lijken het zich persoonlijk aan te trekken, ze zijn geraakt door de uitlatingen van Macron. Laatstgenoemde krijgt flink wat kritiek, mensen uit die landen vinden niet dat het op die manier aangepakt moet worden."

Die geschrokken reactie in de andere landen volgt op de reactie van de Turkse president Erdogan, die direct hard reageerde op de uitlatingen van de Franse president. "Koeweit heeft de neiging om het standpunt van Turkije in deze te volgen. Maar het zal voor de Fransen weinig uitmaken wat Koeweit er over te zeggen heeft. Macron zal zich meer zorgen maken over de relatie met Turkije."

Ook irritatie in Frankrijk om maatregelen

Niet alleen in Turkije reageerden zij verontwaardigd over de manier waarop Macron omgaat met de moord op Paty. Socioloog Corina Duijndam ziet namelijk dat ook in de Franse banlieus geïrriteerd wordt gereageerd op de uitlatingen van Macron. Zij werkte tot 2016 in de banlieus en houdt nog regelmatig alle blogs bij.

"Die blogs vertolken eigenlijk een beetje de meningen van die jongeren. Eigenlijk doet het mij veel denken aan wat ik hoorde na de aanslagen op Charlie Hebdo. Enerzijds keuren zij wat er is gebeurd af, maar anderzijds hebben zij het gevoel dat zij tussen twee vuren zitten. Zij zien een Franse regering die stelselmatig hun profeet beledigt. Nu zelfs met het tonen van cartoons op overheidsgebouwen."

Dat is iets waar jongeren toen ook al over vielen. Volgens Duijndam is er niemand van de jongeren die de humor inziet van de actie. "Het doet hen wel pijn. Zij voelen zich daarin wel alleen staan. Het tonen van die cartoons lijkt ook eerder iets te zijn dat al langer leeft bij jongeren. Zij hebben daardoor het gevoel dat zij als Franse burger niet tellen en dat er met twee maten wordt gemeten."

Oog Reactie boycot Frankrijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie