Slachtoffers seksueel geweld in Oekraïne moeilijk toegang tot abortus
- Nieuws
- Slachtoffers seksueel geweld in Oekraïne moeilijk toegang tot abortus
Uit gebieden in Oekraïne waar Russische soldaten zich inmiddels hebben teruggetrokken klinken gruwelijke verhalen over verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld. Vrouwen die zijn verkracht kampen niet alleen met grote trauma's, maar raken soms ook ongewenst zwanger. En dat terwijl abortus in Oekraïne en zelfs in buurland Polen niet altijd toegankelijk is.
Hulp aan slachtoffers seksueel geweld in Oekraïne
Video niet beschikbaar
Nadat de Russische soldaten waren vertrokken kreeg Rebecca Gomperts, voorzitter van Women on Waves en Women on Web, een verzoek van een arts uit het Oekraïense Bucha. "Hij sprak over 150 nog hele jonge meisjes die zwanger waren geraakt door seksueel geweld, en daarvoor had hij abortusmedicatie nodig." Met haar beide organisaties helpt Gomperts vrouwen wereldwijd met het uitvoeren van een abortus in landen waar dat moeilijk gaat.
Abortus is in Oekraïne legaal, maar door de oorlog zijn grote tekorten ontstaan aan essentiële medicatie. "Onlangs hebben we nog 100.000 abortuspillen naar ziekenhuizen en klinieken in het land gestuurd", vertelt Gomperts. "Die functioneren over het algemeen nog redelijk goed."
Polen
Voor de grote groep vrouwen die naar buurland Polen is gevlucht zijn er andere moeilijkheden. Sinds de abortuswetgeving afgelopen jaar is aangescherpt, is het beëindigen van een zwangerschap alleen toegestaan bij een verkrachting die door politieonderzoek kan worden aangetoond. Maar voor veel vrouwen uit Oekraïne is het juridisch aantonen van seksueel geweld onmogelijk. "Deze groep kunnen we helpen door abortusmedicatie per post te versturen", zegt Gomperts. "Na een online consult met een arts ontvangen vrouwen uitleg en medicatie om zelf een abortus uit te voeren."
De VN-mensenrechtencommissaris doet op het moment onderzoek naar seksueel geweld in Oekraïne. Women on Waves en Women on Web proberen het onderzoek te ondersteunen door slachtoffers met het onderzoeksteam in contact te brengen.
Gerelateerde podcast
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne
Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.
Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.