Buitenland
KRO-NCRV

China 70 jaar: 'Het is nog steeds een ontwikkelingsland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China 70 jaar: 'Het is nog steeds een ontwikkelingsland'

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de Volksrepubliek China werd uitgeroepen. Ed Kronenburg was tot vorige maand onze ambassadeur in Peking. Hoe kijkt hij tegen de ontwikkelingen in het land aan en hoe moeten we ons als Nederland opstellen?

Video niet beschikbaar

China afficheert zich de laatste jaren als een ontwikkeld land, maar achter futuristische steden zoals Sjanghai en Beijing, schuilt de armoede van de rurale gebieden. "China is nog steeds een ontwikkelingsland", aldus Kronenberg. "Ik maakte onlangs een treinreis van Lhasa, Tibet, naar Beijing. Dat is een treinreis van veertig uur. Dan zie je dat er nog heel veel te doen is op het gebied van ontwikkeling. De tegenstellingen zijn enorm."

Treinreis tussen Peking en Lhasa

China-strategie

Ook in Den Haag houdt China de gemoederen bezig. In de Tweede Kamer werd gisteren de China-strategie besproken van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Hij kreeg forse kritiek van onder andere Martijn van Helvert van het CDA. "Er mist een compleet hoofdstuk over hoe Nederland invloed wil uitoefenen op de mensenrechtenschendingen", aldus Van Helvert.

Viering 70 jaar Volksrepubliek China

Mensenrechten

Kronenburg houdt er naast het ambassadeurschap in China een lange diplomatieke carrière op na. Hij denkt dat het niet werkt om China openlijk aan te spreken op de mensenrechten in het land. "De vraag moet zijn: wil je gelijk hebben of gelijk krijgen."

Quote

Als je China publiekelijk aanspreekt, dan weet je zeker dat het geen effect heeft

Ed Kroenburg

Het beleid naar China toe is een totaalpakket waar mensenrechten een onderdeel van zijn. "Als je China publiekelijk aanspreekt op de mensenrechten, dan weet je zeker dat het geen effect sorteert." Door de strategie te herschrijven met een extra 'mensenrechtenparagraaf' zal de bereidheid van Peking niet toenemen om er naar te luisteren.

Als je ook op andere terreinen met China wilt blijven praten, kun je de mensrechtenboodschap beter anders verpakken. "Je probeert het aan te kaarten tegen de achtergrond van je andere betrekkingen." Kronenburg noemt het een totaalpakket, waar mensenrechten een onderdeel van zijn.

Politieke macht

De grote verandering van de afgelopen zes jaar is dat China van een opkomende economische macht, inmiddels ook een politieke macht van betekenis is geworden. Waar het communistisch China jarenlang naar binnen gekeerd was, manifesteert China zich tegenwoordig duidelijk naar buiten.

EU vs. China

Beleid en een strategie inzake China, moet per definitie gezamenlijk door de EU gedaan worden. Als je kijkt naar de cijfers - 17 miljoen Nederlanders tegen 1,4 miljard Chinezen - is dat volgens Kronenburg logisch.

En hoewel er al veel gezamenlijke afspraken tussen de EU en China gemaakt zijn, blijft dit lastig. China is niet gebaat bij een sterke en solide EU en maakt liever afspraken met individuele landen. Veel Zuid-Europese landen hebben aparte betrekkingen met China, maar over zaken als markttoegang en investeringen is het belangrijk dat de EU op een lijn komt met China. "Juist op dit moment heb je elkaar hard nodig."

Ed Kronenburg over 70ste verjaardag Volksrepubliek China

Ster advertentie
Ster advertentie