Buitenland
WNL

Herdenking twee jaar Oekraïne-oorlog maakt veel los

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Herdenking twee jaar Oekraïne-oorlog maakt veel los

Door het hele land kwamen zaterdag Oekraïners in stilte bijeen om de slachtoffers die gevallen zijn in de oorlog te herdenken. Precies twee jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen en vonden de eerste hevige gevechten plaats.

Video niet beschikbaar

Een grote stoet met geelblauwe vlaggen naderde zaterdagmiddag in Rotterdam het Stadhuisplein. De mensen waren stil. Af en toe scandeerde iemand door een microfoon 'glorie aan Oekraïne!'. Sommigen mensen huilden. Aan vrijwel elke arm hing een kleuter of zelfs een baby. Momenteel huisvest Rotterdam drieduizend Oekraïense vluchtelingen. "We kunnen dat als stad aan en we willen er alles aan doen om Oekraïners een hart onder de riem te steken", zei locoburgemeester Robert Simons al eerder.

Luchtalarm

Karyna Azarian komt uit Oekraïne en kwam een paar jaar voor de oorlog naar Nederland toe om samen te zijn met haar Nederlandse partner. Haar familie woont in Oost-Oekraïne. "Ik maak me ontzettend zorgen om hen. Ik heb de app voor het luchtalarm op mijn telefoon, zodat ik mijn ouders vanaf hier kan waarschuwen voor bommen", zegt Azarian in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zus

Azarians zus vecht aan het front. Zij bestuurt drones die het gebied op beeld vastleggen zodat het Oekraïense leger weet waar de Russen zich bevinden. "Ik ben zelf 29 jaar, mijn zus is 7 jaar ouder. Zij wil ook verder met haar leven en aan een gezin beginnen. Er is geen toekomst voor haar, maar ook voor ons niet." Azarian vervolgt: "Ik voel me ontzettend moe. Alle emoties op een dag zoals vandaag komen weer boven. We worden er moedeloos van, maar we gaan door. Mensen nemen wapens in hun handen, voor gerechtigheid". Azarian heeft overwogen om zelf te gaan vechten. "Maar tegenover mijn man in Nederland vind ik dat ook niet rechtvaardig. Daarom voer ik mijn strijd vanaf hier."

'Doorgaan', dat woord sprak ook de Oekraïense president Zelensky zaterdag uit. "We hebben 730 dagen van ons leven hiervoor gevochten. We zullen winnen op de beste dag van ons leven", zei Zelensky tijdens een ceremonie op vliegveld Hostomel, in de buurt van Boetsja. Om het vliegveld werd in de eerste dagen van de invasie hevig gevochten.

Meer munitie

"Het is zo'n ongelooflijk sterk volk. We moeten diep respect voor ze hebben en ze verdienen ook bescherming", zegt VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani. Azmani vindt dan ook dat er snel meer munitie naar het land moet. "Toen de oorlog uitbrak, hebben we echt onderschat in hoeverre het conflict zou escaleren. Malaga is verder weg dan Oekraïne om maar een voorbeeld te noemen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onzekerheid

Ondanks dat Oekraïne van Nederland de komende tien jaar in ieder geval steun blijft ontvangen middels een nieuw gesloten Veiligheidsakkoord, blijft de toevoer van steun toch onzeker. "Er komt veel onzekerheid vanuit de VS. Daar is al maanden discussie over de steun", zegt Azmani. De VS is niet alleen de belangrijkste militaire bondgenoot van Oekraïne, maar ook de grootste geldschieter. "De aanstaande verkiezingen waarbij Trump mogelijk kan zegevieren helpen daarin ook niet mee." Trump is geen voorstander van de steun aan Oekraïne.

Ook in Nederland neemt de steun om munitie naar Oekraïne te sturen af. "Wilders heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij tegen steun is", zegt Pim van den Dool, chef politiek van NRC. "Dit derde oorlogsjaar wordt inderdaad moeilijk voor Oekraïne, maar ik geloof dat het land zal zegevieren", besluit Azmani.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie