Buitenland
NOS

Poetin biedt Noord-Korea hulp aan na overstromingen, maar Kim Jong-un 'wil geen pottenkijkers'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin biedt Noord-Korea hulp aan na overstromingen, maar Kim Jong-un 'wil geen pottenkijkers'

De Russische president Poetin heeft hulp aangeboden aan Noord-Korea, na overstromingen die het land vorige week hebben getroffen. Maar Noord-Korea slaat het bod af, vertelt China-correspondent Garrie van Pinxteren bij RadiOlympia: "Ik denk dat ze geen pottenkijkers in het gebied willen."

Video niet beschikbaar

Poetin zou hebben aangeboden om humanitaire hulp te sturen en te helpen bij de wederopbouw, maar Van Pinxteren vertelt dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat aanbod afslaat. "Dat hebben ze beleefd gedaan. Ze zeggen: bedankt, maar we kunnen het zelf wel. En daarnaast zeggen ze ook dat ze al een tijdje bezig zijn met de hulpverlening. Ik denk zelf dat het er ook mee te maken heeft, dat ze geen pottenkijkers in dat gebied willen."

Trots

Rusland zou niet per se zelf het gebied in hoeven komen, ze kunnen ook hulpgoederen sturen, zegt Van Pinxteren. Ook dat is op dit moment nog niet nodig. "Kim houdt zich trots en zegt ‘we hebben het niet nodig’. Mochten we het wel nodig hebben, dan laten we het alsnog weten."

Bij de ramp zouden, volgens buurland Zuid-Korea, mogelijk tot 1500 doden en vermisten gevallen zijn. Daarbij zouden er ook een aantal reddingshelikopters neergestort zijn. "Dat heeft Kim, een beetje indirect, tegengesproken. Hij bezocht een helikoptereenheid en daarbij zei hij dat er een helikopter een noodlanding moest maken, maar dat dat het ook was en dat de aantallen slachtoffers door Zuid-Korea genoemd, vooral zijn om het land door het slijk te halen. Maar echt weten doen we eigenlijk zo goed als niets."

Slechte relatie

Niet alleen Rusland heeft hulp aangeboden, ook Zuid-Korea bood hulp aan. Dat is controversieel, want de relatie tussen de landen is op dit moment erg slecht, zegt Van Pinxteren. Kim heeft dan ook gezegd: jullie hebben ons zwart gemaakt, dat accepteren we niet. Jullie verspreiden valse informatie over Noord-Korea en over deze ramp. Daarbij reageerde Kim ook nog: denk maar niet dat wij in ruil voor hulp onze nationale veiligheid in gevaar brengen." Noord-Korea zelf brengt niks naar buiten over eventuele slachtoffers.

Dan is er nog China, als ander belangrijk buurland van Noord-Korea. "China heeft laten weten dat ze denken dat Noord-Korea het zelf wel aan kan. Ze willen wel informatie uitwisselen, want in China, in het grensgebied met Noord-Korea, hebben ze ook te maken met overstromingen door de hevige regenval."

Daarnaast willen de VN en het Rode Kruis graag weer actief zijn in Noord-Korea, maar ook dat aanbod heeft het land voorlopig nog afgeslagen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie