Buitenland
VPRO

Ook dierenopvang geteisterd door Britse economie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook dierenopvang geteisterd door Britse economie

Het is crisis in het VK en dat merken ze bij de dierenopvang. Door de groeiende onkosten van het alledaagse leven zien veel Britten zich gedwongen hun kat of hond af te staan. Maar helaas staan ze steeds vaker voor een gesloten deur van de dierenopvang. Argos-journalist Nina van Raay woonde jarenlang in het VK en vertelt in Bureau Buitenland hoe ernstig het gesteld is met de Britse dierenopvang.

Video niet beschikbaar

Noodbel

"Goede doelen voor dieren trekken aan de noodbel. Ze kunnen het niet aan", vertelt Van Raay. Volgens haar zitten de dierenasiels bomvol met honden, katten en konijnen. "In Schotland, bijvoorbeeld, is het aantal aanmeldingen bij asiels zelfs met een kwart omhoog gegaan, met uitschieters van 60%. De hulplijn van de dierenbescherming krijgt vier keer meer telefoontjes dan twee jaar geleden. Ook vertelt de organisatie dat de dieren die binnenkomen vaak in nog slechtere staat verkeren dan voorheen."

Quote

Dierenasiels hebben het zelf ook economisch zwaar.

Nina van Raay

Alles is duurder

De slechte staat van de Britse economie beïnvloedt de crisis in twee richtingen. Enerzijds doordat het voor mensen te duur wordt om hun dieren te onderhouden, maar anderzijds ook omdat er steeds minder mensen zijn die een huisdier adopteren. "Bovendien hebben dierenasiels het zelf ook economisch zwaar", aldus de Argos-journalist. "Elektra, voedsel, alles is duurder geworden. Afgelopen week ging na 50 jaar een dierenasiel dicht in Yorkshire. Tegen de BBC zeiden ze dat ze 20.000 pond per maand verlies leden. En daar komt bij dat mensen ook in de piek van de corona-periode veel huisdieren hebben aangeschaft, maar daar kwam daarna nog die economische crisis overheen."

Levensstijl

Volgens Van Raay worden er allerlei plannen verzonnen door de dierenbescherming om deze crisis het hoofd te kunnen bieden. "Zo is er het initiatief ‘Pet aid & Vet aid’ – een financiële bijdrage voor mensen met huisdieren zodat de dieren thuis kunnen blijven wonen. Maar er is in Schotland ook een wet in de maak die ervoor moet zorgen dat mensen overwegen of ze de levensstijl, inzet en middelen wel hebben om hun hele leven voor hun huisdier te zorgen." Maar of dat genoeg zal zijn, dat is nog maar zeer de vraag.

Jihadisten blokkeren Timboektoe & Welke Republikein durft strijd met Trump aan? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie