Buitenland
KRO-NCRV

Wat moet je doen bij een natuurramp op vakantie?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet je doen bij een natuurramp op vakantie?

De zomervakantie staat voor de deur, maar volgens het Rode Kruis zijn we niet goed genoeg voorbereid op mogelijke natuurrampen die op ons pad kunnen komen. Overstromingen en bosbranden zijn geen uitzonderingen meer, maar hoe bereiden we ons daar het beste op voor, wanneer we op vakantie zijn? "Overstromingen en extreme hitte komen steeds dichter bij huis", zegt Rode Kruis-woordvoerder Nicole van Batenburg bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Drie op de vier mensen weten niet bij welke instanties ze terecht kunnen wanneer er een natuurramp plaatsvindt in hun vakantieland. "In advertenties zien we ideale plekken en denken we de verantwoordelijkheid even los te kunnen laten", zegt toerismedeskundige Goof Lukken.

Droombestemming

Wanneer je bij een reisorganisator boekt, is dit in principe ook het geval, al boeken we tegenwoordig veelal zelf onze vakanties. "Dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor je reis", zegt Lukken. "Zorg daarom dat je goed naar de kleine lettertjes kijkt en voorbereid op reis gaat." Het nieuws van de vakantiebestemming vooraf in de gaten te houden, geeft Lukken als gouden tip.

'Bel de ANWB'

Luisteraar Sigrid Steverink maakte tijdens haar vakantie naar het Gardameer hevig noodweer mee. "De hagelstenen waren zo groot als tennisballen, de camping was verwoest en onze auto total loss", vertelt Steverink. "Ik wist wel dat het er kon spoken, maar hierop konden we ons niet voorbereiden." Steverink vertelt dat zij en haar gezin de ochtend erna gingen schakelen. "Dan ga je de schade checken, foto's maken en de ANWB bellen."

"Een stormdrukte", zegt ANWB-woordvoerder Stephan Grout over deze periode bij de ANWB. Het schadegebied was groot en de centrale had binnen korte tijd wel duizend dossiers openstaan. "Niet iedere beller had ons nodig, maar wist niet waar ze moesten zijn. Dat zorgde voor vertraging op de lijn." De ANWB probeert deze vakantiegangers via ieder mogelijk kanaal te bereiken om hen zo goed mogelijk te kunnen informeren. Grout tipt vakantiegangers om informatie vooraf op te zoeken. "Een kleine moeite, zodat we kunnen genieten op vakantie."

Noodtas en reis-app

Rode Kruis-woordvoerder Batenburg raadt vakantiegangers aan om een noodtas klaar te zetten die hun paspoort, verzekeringspas en een powerbank bevat. Daarnaast tipt ze reizigers om de reis-app van de overheid te downloaden, evenals de EHBO-app, om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van ontwikkelingen en wat te doen bij een noodgeval.

Bij overstromingen kan het het geval zijn dat er geen telefonisch bereik is. "Praat dan met de lokale bevolking of zoek een televisie of radio op en zorg dat je op de hoogte bent van de laatste adviezen." Batenburg tipt kampeerders om vooraf goed uit te zoeken op wat voor plek een camping precies ligt en mogelijke risico's in kaart te brengen voor vertrek.

Valkenburg

Valkenburg aan de Geul werd in 2021 zwaar getroffen door een overstroming van de rivier. Burgemeester Daan Provoo vertelt dat het de nieuwe realiteit is en er momenteel evacuatieprotocollen klaarliggen voor deze situaties. De burgemeester vindt dat organisaties, zoals het Rode Kruis en de ANWB, burgers dienen te informeren over de mogelijke risico's van hun bestemmingen.

Spraakmaker en hoofdredacteur van EW Hella Hueck stelt dat er wellicht een oplossing bij reisorganisaties zou kunnen liggen. "Ik wil de verantwoordelijkheid niet bij de burger wegnemen, maar misschien kunnen ze daar ook informeren." Waarop Provoo aanvult met de mening dat er vanuit gemeentes en de overheid beter naar risico's voor locaties dient te worden gekeken bij het toekennen van vergunningen voor recreatie-accomodaties.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie