Buitenland
BNNVARA

Zeldzame eierleggende vachtegel na 60 jaar herontdekt in Papoea

foto: Expedition Cyclopsfoto: Expedition Cyclops
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeldzame eierleggende vachtegel na 60 jaar herontdekt in Papoea

Meer dan 60 jaar liet hij zich niet zien, maar een expeditieteam heeft een zeer zeldzame vachtegel (Zaglossus attenboroughi) herontdekt in het Cyclops-gebergte van Papoea (Nieuw-Guinea, Indonesië). Dit iconische eierleggende zoogdier is vernoemd naar de beroemde presentator Sir David Attenborough en is vastgelegd op foto's en video's met behulp van meer dan tachtig wildcamera's. In Vroege Vogels reageert Pepijn Kamminga van Naturalis op deze ontdekking.

Ontdekking van de Attenboroughs vachtegel

Eierleggend zoogdier

Van het geslacht vachtegels (Zaglossus) zijn er drie nog levende soorten bekend, die alleen op Nieuw-Guinea voorkomen. Deze dieren hebben de stekels van een egel, de snuit van een miereneter en de poten van een mol. Tot nu toe was er slecht één exemplaar bekend van Zaglossus attenboroughi. Dit exemplaar komt uit het Cyclops-gebergte in de buurt van Jayapura in noordoostelijk Papoea en ligt opgeslagen in collectie van Naturalis. Tijdens een expeditie in mei 2007 waren al aanwijzingen gevonden van dat soort niet is uitgestorven.

Deze opmerkelijke vondst is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Universiteit van Oxford, Yayasan Pelayanan Papua Nenda, Cenderawasih Universiteit, Papua BBKSDA, BRIN, en Re:Wild. De ontdekking is het resultaat van jarenlang hard werken en planning, met de steun van lokale gemeenschappen, zoals YAPPENDA. Naast de vachtegel heeft het team ook nieuwe insectensoorten, herontdekking van de Mayrs honingeter (Ptiloprora mayri), en een geheel nieuw geslacht garnalen ontdekt die op land leven.

foto: © Expedition Cyclops

Deze garnaal behoort tot een geslacht dat normaal gesproken aan de kust te vinden is, en het was een enorme verrassing voor het team toen werd ontdekt dat ze leefden op honderden meters hoogte

Indrukwekkende ontdekkingen

Ondanks de uitdagende omstandigheden van het Cyclops-gebergte, benadrukt bioloog James Kempton van de Universiteit van Oxford de magie en het gevaar van het landschap. Het team hoopt dat de herontdekking van de vachtegel de aandacht zal vestigen op de behoefte aan conservatie in het Cyclops-gebergte en Nieuw-Guinea. Ze zijn vastbesloten om langdurige monitoring van de vachtegels te ondersteunen en willen de nieuwe soorten vernoemen naar de Papoea-leden van de expeditie.

'Het ontdekken is het resultaat van veel hard werken en meer dan drie en een half jaar planning,' voegde hij eraan toe. 'Een belangrijke reden waarom we slaagden, is omdat we met hulp van YAPPENDA jarenlang een relatie hebben opgebouwd met de gemeenschap van Yongsu Sapari, een dorp aan de noordkust van de Cyclops Mountains. Het vertrouwen tussen ons was de basis van ons succes omdat ze hun kennis met ons deelden om deze verraderlijke bergen te navigeren en ons zelfs toestonden onderzoek te doen op land dat nog nooit eerder menselijke voeten had gevoeld.'

foto: © Expedition Cyclops

Het Cyclops-gebergte in Papoea, Nieuw-Guinea, Indonesië

Biodiversiteit van Cyclops-gebergte

Naast dierlijke exemplaren heeft het team ook meer dan 75 kilo rotsmonsters verzameld voor geologische analyse, waarmee vragen over de vorming van het Cyclops-gebergte kunnen worden beantwoord. Deze gegevens, gecombineerd met biologische bevindingen, zullen helpen begrijpen hoe de buitengewone biodiversiteit van het gebied is ontstaan.

Meer informatie over deze expeditie

Bron: University of Oxford

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie